Nya friskolan betalar skadestånd till facket

Nybildade Edukatus kommunikationsdirektör Paula Hammerskog.

Edukatus, tidigare Thorengruppen AB, har betalat skadestånd till Sveriges Lärare efter brott mot MBL.
– Vi borde ha pratat med facket, säger kommunikationsdirektören Paula Hammerskog.

Redan före Johan Nyléns och Petter Samlins köp av Thorengruppen AB fattade tidigare ägarna beslut om nedläggningar av skolor i bland annat Sundsvall och Växjö.

Företaget bytte namn till Edukatus under sommaren 2024.

Efter köpet stoppades intag av nya elever till utbildningar på ytterligare fem andra platser i landet, vilket ledde till personalminskningar – som inte sköttes enligt MBL.

Totalt ledde det till ett skadestånd på 50 000 kronor till Sveriges Lärare.

– Det skulle vi naturligtvis förhandlat med facket om i förväg. Det gjorde vi inte, därav skadeståndet, skriver kommunikationsdirektör Paula Hammerskog i ett mejlsvar till Vi Lärare.

Söktrycket minskar

Nya ägarna såg ett kraftigt minskat söktryck till före detta Thoren Business School och Thoren Innovation School, säger Stefan Falk, Sveriges Lärares ordförande inom Edukatus.

Stefan Falk.

– Färre sökande elever minskar lönsamheten och det blir en sämre studiemiljö. Den bild som spreds av oss efter all negativ publicitet förra året påverkar förstås. Allt färre elever har oss som förstahandsval, säger Stefan Falk.

Omställningarna har lett till att Sveriges Lärare inom Edukatus har 200 färre medlemmar än i början av 2024.

De nya ägarna arbetar med en ny styrelse för att få bolaget på fötter.

– Thorengruppen gjorde tidigare enorma vinster. De har inte investerats i skolverksamhet, utan i arenan i Umeå och i ett företag som utvecklade elektriska surfbrädor. Det höll inte och företaget gick i konkurs. Där satsade förra ägarna 30 miljoner kronor, säger Stefan Falk.

SVT har nyligen avslöjat att elever på naturprogrammet i Växjö inte kommer att kunna ta studenten som planerat 2025, eftersom de inte fått tillräckligt med undervisning.

Paula Hammerskog skriver att förtaget kände till Skolinspektionens kritik och hade en plan för att kompensera eleverna för de saknade timmarna.

– Vi var helt inställda på att kunna genomföra den när Skolinspektionen valde att stänga skolan.Vi erbjöd också prövningar och omläsning av kurser för alla de elever som hade F i tidigare genomförda kurser. Det är givetvis mycket tråkigt för de elever som nu behöver läsa extra på komvux, skriver Paula Hammerskog.

”Ska stå under lupp”

– Vi är under luppen och det ska vi vara, men samtidigt ska man tänka på att det pågår mycket även inom kommunal verksamhet som förtjänar att granskas lika hårt som vi, säger Stefan Falk.

Han arbetar på Affärsgymnasiet i Sundsvall, en av de skolor som kommer att läggas ned. När skolan stänger till sommaren går han i pension.

Ett omtumlande slut på en lärarkarriär? Nja.

– 90 procent av min arbetstid är facklig tid och jag måste säga att det känns väldigt meningsfullt och jag hoppas att jag kan göra stor skillnad för medlemmarna, säger Stefan Falk.

LÄS ÄVEN: 

Skolinspektionen ger grönt ljus för före detta Thorengruppen

Thorengruppen i stor prövning – riskerar tillståndet

Skolinspektionen om Thorengruppen: ”Ser bristmönster”

Lärarna efter ägarbytet av Thorengruppen: Mycket att bevisa

Rekordböter för Thorenskola – kan krävas på fyra miljoner

Thoren-ägaren: Kritiken är befogad – vi har misslyckats