Varför får gravid inget tillägg?

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Här kan du ställa frågor om jobbet som lärare. Det kan handla om lön, arbetstider, arbetsmiljö, pensioner, föräldraförsäkring. Eller något helt annat.
Mejla din fråga till jobbfragan@lararnastidning.se. Du kan förstås vara anonym om du vill.

Fråga: Jag är gravid i vecka 22 och arbetar som fritidspedagog sedan tio år tillbaka. Nu har jag just bytt jobb till en annan kommun och fått veta att jag inte får något föräldrapenning­tillägg eftersom jag inte varit anställd i ett år. Hur kommer det sig, det känns ju helt sjukt!

Nyanställd

Svar: Det är så kollektiv­avtalet ser ut. Ingrid Lindgren Andrén, ombudsman på Lärarförbundet, förklarar:

– Föräldrapenningtillägget är en förmån som arbetsgivaren betalar till den som tar ut föräldrapenning. Det kommunala avtalet kräver att man har 365 dagars sammanhängande anställning innan man kan få det här tillägget.

De flesta kollektivavtal har en kvalifikationsgräns för föräldrapenning­tillägg. Bara statligt anställda har rätt till det från första dagen. På privata sidan ser kollektiv­avtalen olika ut.

Fritidspedagoger går sällan på ferieanställningsavtalet. Det gör däremot lärare och då kan det bli ­problem. Om man har visstidsanställning som börjar den 15 augusti och till exempel slutar den 19 juni får man en ferielön och är försörjd hela året, men anställningen är inte 365 dagar.

– Den som får en ny anställning till hösten och sedan blir gravid har inte kvalificerat sig för föräldra­penningtillägget, säger Ingrid Lindgren Andrén.