Stipendier – så kan du göra din dröm verklig

Lärarstiftelsens generalsekreterare Malin Tufvesson hoppas kunna dela ut ännu mer pengar i stipendier de kommande åren.

Har du en idé som kan utveckla din undervisning eller roll som lärare? Genom ett stipendium går det att ­förverkliga.
Varje år delas miljontals kronor ut av olika ­stiftelser och skolor. Oddsen att få just din ansökan beviljad är inte så tokiga.

Kanske har du gått och tänkt på att något skulle kunna göras annorlunda i din undervisning eller att du vill göra en förändring i din roll som lärare. Något som kan leda till ett ökat lärande för eleverna.

Det här är tankar och funderingar som normalt sett inte lämnar idéstadiet för att det ofta fattas både tid och resurser, men som lätt skulle kunna få vingar med hjälp av ett stipendium. Och söker du är chanserna faktiskt ganska goda att du får ett.

För Lärarstiftelsen, som i år delar ut över tio miljoner kronor i stipendier och anslag, är det ungefär tio procent av de sökande som blir tilldelade den chansen.

– Att söka ett stipendium ger ökade möjligheter att göra något du inte kan göra annars. Det ger mycket glädje och entusiasm att kunna ta tag i den där saken man tänkt på länge, säger Lärarstiftelsens generalsekreterare Malin Tufvesson.

Ska utveckla lärarkåren

Stiftelsen bildades 1967 av Sveriges allmänna folkskollärarförening med uppdrag att bevara och vårda arvet efter den. Stipendier har delats ut allt sedan dess, men på senare år har omfattningen kunnat utökas.

– Vi har ett kapital där vi kan dela ut avkastningen och vi hoppas kunna dela ut ännu mer de kommande åren, säger hon.

Uppdraget stiftelsen har är att bidra till lärarkårens utveckling och har flertalet stipendier inom undervisningsutveckling men också i olika ämnen som musik, teknik och ekonomi, hem- och konsumentkunskap samt inom läsning och skrivande.

– Det är ganska många olika, men det som binder dem samman är undervisningens och lärarrollens utveckling eller skrivande för att delta i samhällsdebatten.

Finns stort intresse

Och Malin Tufvessons upplevelse är att det inom lärarkåren finns ett stort intresse för dessa saker.

– Det är roligt att det finns så aktiva lärare som vill så mycket, säger hon.

LÄS MER:

Anna fick 75 000 kronor för att skriva sin bok

Från 1 000 upp till 919 000 kr – här är stipendier att söka