Flera fördelar med stora förskolor: ”Kan fungera utmärkt”

”Rätt organiserat kan det fungera utmärkt”, säger Pia Rizell, andre vice ordförande för Sveriges Lärare om jätteförskolorna.
Förskola
Bristen på vikarier i förskola och skolan drabbar lärare och elever.
Jätteförskolor kan vara en tillfällig lösning.
– Rätt organiserat kan det fungera utmärkt, men riskerna är stora, menar Pia Rizell, andre vice ordförande för Sveriges Lärare.
Den senaste förskoletrenden är att bygga enorma förskolor. I Årsta i Stockholm planeras en förskola med 16 avdelningar med plats för 288 barn, i Mölndal öppnades nyligen en förskola med 14 avdelningar med 240 platser och i Solna tar en förskola emot lika många.
För att få det att fungera krävs en mycket genomtänkt organisation, har man det finns fördelar jämfört med mer småskalig verksamhet.
– Små förskolor har sällan tillredningskök, säger Pia Rizell, förskollärare och andre vice ordförande för Sveriges Lärare. Att kunna laga sina egna måltider är väldigt värdefullt.
Fördelarna med större enheter
Även för personalförsörjningen finns det fördelar med större enheter, enligt Pia Rizell.
– På mindre förskolor hänger alltid hotet om förskjuten arbetstid över personalen, liksom krav på att jobba extra om en kollega blir sjuk. Det är en stor stress att inte veta om man kommer att kunna gå från jobbet och hämta sina egna barn när arbetsdagen är slut.
För förskolebarn är det viktigt att de känner igen de vuxna och är ett återkommande skäl till att inte kalla in nya, okända, vikarier. Dessutom behöver nya vikarier introduceras för att lära sig förskolans rutiner vilket är ännu en tröskel.
– Stora förskolor kan lättare flytta personal mellan avdelningarna vid korttidsfrånvaro. Personal som kan alla rutiner och som barnen redan känner från olika verksamheter på förskolan, säger Pia Rizell.
”Bättre kollegialt lärande”
Men det stannar inte där.
– Större enheter innebär fler kollegor och därmed ett bättre kollegialt lärande. Det finns bättre möjligheter att köpa in undervisningsmaterial som barnen kan dela mellan avdelningarna.
Pia Rizell är samtidigt noga med att framhålla riskerna.
– Jag har också sett exempel på stora förskolor som inte har en tydlig struktur och organisation – det är förödande och direkt skadligt för både lärare i förskolan och barnen. Större barngrupper kan sänka kvaliteten och äventyra relationsbyggandet. Den riktiga lösningen för att säkra kvaliteten är såklart att öka bemanningen.
LÄS MER:
Sågar storförskolor: ”Blir hönsgårdar”