
Lärarna: Det här tar jag med mig från Research Ed

Lärarna Abbe Sabir, Anna Sjöstrand, Mehria Muquri, Steve Dew och Andreas Persson var på plats vid konferensen.
Forskning Vi Lärare ställer frågan till fem lärare på plats på den internationella konferensen i Haninge: Vad tar du som lärare med dig från Research Ed?
LÄS ÄVEN: Föreläsningar: Så kan lärare använda forskning
Andreas Persson, matematiklärare, Fredrika Bremergymnasiet, Handen

– Pedro de Bruyckere är en forskare som bland annat har ett beteendevetenskapligt perspektiv och förmågan att dela med sig av det senaste inom psykologi och pedagogik som är relevant för lärare. Han både föreläste och deltog i ett panelsamtal som lärde mig nytt och uppdaterade om sånt jag kan ta med mig till klassrummet på måndag!
Anna Sjöstrand, specialpedagog, Centrum Vux, Handen

– Att träffa likasinnade och nätverka är minst lika värdefullt som föreläsningarna och panelsamtalen. Josefin Nilssons forskning om hur vi bäst undervisar andraspråkselever hör till höjdpunkterna som jag rekommenderar andra lärare att ta del av!
Steve Dew, huvudlärare på förskolan Church Cowley, Oxford, England

– Jag har förmånen att delta i flera forskningskonferenser varje år, men hit till Haninge har jag sett till att också få med mig en grupp lärare hemma från Oxford. Här får vi ett helt annat europeiskt perspektiv på forskning om undervisning och lärande, medan det i England blir betydligt snävare med fokus på brittisk forskning.
Mehria Muquri, ämneslärare i matematik, NO, teknik, Torsviks skola, Lidingö

– Svensk skola är på ett sätt ”under construction” och en hel del av vad vi behöver för att skapa en bättre skola presenteras här. Hur formativ bedömning kan användas och vad hjärnforskningen kan bidra med är ett par frågor som jag hoppas kan ge verktyg till lärare i en nära framtid. Att minska glappet mellan lärare och forskare ligger mig också varmt om hjärtat och just det händer här!
Abbe Sabir, IKT-pedagog och SO-lärare, Söderbymalmskolan, Haninge

– Jag arbetar med och samordnar en hel del undervisning om AI på min skola och bland annat Thomas Nygren, professor i didaktik men särskilt intresserad av digital kompetens och AI, har intressanta resonemang om hur AI kan implementeras i undervisningen eller om man ska avstå. Jenny Sällberg och Erik Winerö hade också väldigt mycket intressant att säga om de inställda digitala nationella proven!
LÄS MER:
Heta ämnen för skolan – här möts 500 lärare och forskare
Ny sajt om vetenskap och forskning – för alla lärare
Därför faller kollegialt lärande ofta platt i praktiken
Yrkeslärare uppfinner specialpedagogiska lösningar
Forskaren: Att lyckas är viktigare drivkraft än lust
Här samlas lärare från 30 länder kring forskning: ”Inspirerande”