Skolportens mest nedladdade avhandling

Forskning Kristina Walldén Hillström är forskare och lärare inom didaktik på Högskolan i Gävle. Avhandlingen om digitala medier i förskolan var den mest nedladdade på Skolporten förra året.
LÄSTIPS NYA LÖNELISTOR: Lärarlöner 2021 – se om du har rätt lön
Hur känns det?
– Jätteroligt såklart. Man skriver ju för att någon ska läsa. Det var lite svårt att skriva den här avhandlingen för pandemin gjorde det svårt att få träffa människor och samtala om sina resultat. Därför känns det extra kul att den fått en sådan spridning. Det är jätteroligt att jag har fått så mycket feedback och att så många tagit till sig innehållet. Många förskollärare har haft den som underlag i sina pedagogiska diskussioner kring hur man kan utveckla digitala aktiviteter och ta vara på barns digitala kompetens.
Vad handlar den om?
– Om barns och förskollärares användande av digitala medier i förskolan, framför allt deras arbete med surfplattor. Digital kompetens har ju skrivits in i läroplanen men det har inte funnits så mycket forskning. Jag har gjort observationer på två olika förskolor med fokus på barnen och hur förskollärarna organiserar digitala aktiviteter. Det är många som diskuterar skärmtid nu men min avhandling ger ett bidrag till vad barnen faktiskt gör i förskolan med digitala medier. Många förskollärare är otroligt uppfinningsrika i sitt sätt att vägleda barnen. De försöker få till de här aktiviteterna på en massa kreativa sätt. Men i vissa fall är förskollärarna och barnen på samma kunskapsnivå vad gäller tekniken. Det är jätteintressant.
Vad hoppas du att din avhandling ska leda till?
– Jag hoppas att den kan bidra till fler diskussioner kring digital kompetens i förskolan. Man behöver titta på vad barnen faktiskt gör för att kunna säga något om vad som blir adekvat kompetens. Jag vill ge en ökad förståelse. Min avhandling är ett praktiknära kunskapstillskott. Något konkret att hålla i handen.
Länk till avhandlingen på Skolporten hittar du här!
LÄS ÄVEN
Underbetyg till IES i studiero och trygghet