
Magnus Haake är docent i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet.
Utbildningskonsulten David Didau samt forskarna Agneta Gultz och Alva Appelgren var tre av föreläsarna på plats i Haninge.
Forskning
Hur ska lärare få ihop pusslet med kognitiv neurovetenskap, psykologi och pedagogik i sin egen undervisning? Den frågan fick många svar på den senaste upplagan av Research Ed, där kognitionsvetenskapen var i fokus.
– Med kunskap om hur arbetsminnet fungerar kan lärare undervisa mer effektivt, säger kognitionsvetaren Alva Appelgren som integrerar kognitionsvetenskapliga perspektiv i pedagogiken.
Att utbildning och undervisning ska baseras på vetenskaplig forskning och beprövad praktik är självklart, men hur ska lärare hitta det som passar i ens eget klassrum? Sedan drygt tio år har den lärarledda organisationen Research Ed försökt hjälpa lärare att svara på den frågan genom att föra samman lärare och forskare på konferenser runtom i världen.
LÄS ÄVEN: Lärarenkät: Vad tar du med dig från Research Ed?
Den svenska upplagan som i helgen hölls på Fredrika Bremergymnasiet i Haninge har seglat upp som en av organisationens största forskningskonferenser för lärare och samlade i helgen över 70 föreläsare.
Kognitionsvetenskap har alltid haft en framträdande plats i Research Ed och bland föreläsarna fanns forskarna och kognitionsvetarna Agneta Gulz och Magnus Haake, båda vid Lunds universitet, som i både föreläsningar och panelsamtal påminde om att det inte går att dra generella slutsatser om undervisning och lärande från enskilda studier.
– I stort sett vilken tes som helst kan få stöd i en enskild studie och det kan bli väldigt fel när slutsatser används på fel sätt, menade Agneta Gulz i en föreläsning [URL] tillsammans med Magnus Haake.
Magnus Haake är docent i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet.
Användningen av mobiltelefoner i skolan lyftes fram som exempel där enskilda studier har visat att undervisningen inte behöver ta skada, medan den samlade slutsatsen av flera studier visar att distraktion och andra nackdelar övervägande talar för att inte tillåta elevers mobiler i klassrummet. Hur undervisning ska utformas för att elever ska knäcka läskoden är ett annat exempel där Agneta Gulz menar att enskilda studier eller ovetenskapliga underlag lett till undervisning som inte hjälper alla elever.
Alva Appelgren har forskat om hur kognitiv neurovetenskap kan användas för att främja lärande och är i dag verksam som författare och föreläsare. Hon sammanfattade sitt föredrag [URL] om hur lärare kan använda kognitionsvetenskap med att lärare kan undervisa bättre om de vet mer om hur mycket information en elev kan bearbeta och lagra i arbetsminnet och anpassa sin undervisning efter det.
Alva Appelgren är doktor i kognitiv neurovetenskap och föreläser om hur lärare kan använda den vetenskapen för att hjälpa elever samarbeta, behålla fokus och tänka kritiskt.
Så kallad kognitiv belastningsteori menar hon kan användas för att designa undervisningsmetoder för klassrummet. En grundläggande teknik i undervisning är återkallning, retrieval practice, som innebär att eleverna på olika sätt aktivt får hämta information från minnet snarare än att bara läsa eller ta in informationen passivt.
Tvärdisciplinär forskning – att exempelvis forskare inom pedagogik och kognitionsvetenskap samarbetar i gemensamma projekt – är mindre vanligt än vad som skulle behövas, menade flera av forskarna som inom sina högskolor och universitet helt enkelt inte är på samma institutioner och avdelningar och inte träffas på ett självklart sätt.
Ett annat samarbete som besökarna på Research Ed var överens om måste stärkas är mellan lärare och forskare. En av forskarna på plats med lärarbakgrund var Eva Norén som i dag är professor i pedagogik vid Stockholms universitet och har medverkat i flera praktiknära studier. I hennes föredrag om flerspråkiga elever i matematikundervisning redovisade hon hur ett prov i matematik i själva verket kan bli ett prov i språk.
Drygt 500 lärare och forskare möttes på ResearchED 2025 i Haninge den 15 mars.
Som lärare förstod hon att elever som inte hade svenska som modersmål tydligt hade kraft, vilja och motivation att lära sig matematik, men att den förhärskande uppfattningen var att elever med utländsk bakgrund klarade sig dåligt i skolan. Varför var det ingen som visste då, men en slutsats som hennes forskning visar är att syftena med bedömning av de matematiska kunskaperna hos andraspråkselever kan gå förlorade om bedömningen inte tar tillräcklig hänsyn till behovet av att eleverna måste kunna förstå matematikuppgifterna och kunna redovisa sina resultat.
Kate Jones är lärare, föreläsare och författare till nio böcker om undervisning, återkoppling och läraryrket. Hon har undervisat i Abu Dhabi och Storbritttanien.
Kate Jones var en av föreläsarna med lärarbakgrund som delade med sig av konkreta metoder om hur vetenskapligt grundad undervisning kan ta hänsyn till både lärare och elever. Genom att exempelvis samtidigt rätta och återkoppla ett prov, använda digitala hjälpmedel och utforma genomtänkta flervalsfrågor kan prov utformas så att de förbättrar elevernas lärande samtidigt som de hanterar lärarnas arbetsbelastning på ett effektivt sätt.
Brittiska David Didau är utbildningskonsult och författare, kanske mest känd för boken ”What if everything you knew about education was wrong?” från 2016.
En av lärarna på plats i Haninge som också gjort sig känd internationellt var David Didau. Han har byggt upp en publik via sociala medier och föreläsningar och lyckas underhålla med anekdoter och redovisningar av vad han och forskare kommit fram till om undervisning och lärande. En par grundläggande principer för David Didaus undervisning är att lärare ska utgå från de minst gynnade studenternas resultat av undervisningen och att framgång ska föregå ansträngning. David Didau ser också återkallningstekniker som avgörande för att få med sig alla elever i undervisningen.
Flera föreläsningar och panelsamtal från Research Ed kommer att bli tillgängliga via Haninge kommuns webbplats för konferensen.
LÄS MER:
Lärarna: Det här tar jag med mig från Research Ed
Nu möts lärare och forskare: ”Klyftan är för stor”
Ny sajt om vetenskap och forskning – för alla lärare
Därför faller kollegialt lärande ofta platt i praktiken
Yrkeslärare uppfinner specialpedagogiska lösningar
Forskaren: Att lyckas är viktigare drivkraft än lust
Här samlas lärare från 30 länder kring forskning: ”Inspirerande”
Slutreplik Hanna Garberg besvarar Skolledarnas oro för regleringar av lärares arbetstid.
Replik ”Kroka arm med oss i regleringsfrågan” skrev Hanna Garberg – nu svarar skolledarna.
Hök25 Uppmaningen till SKR i striden om reglerad planeringstid.
Debatt ”Förutom faktafel och fusk äventyrar AI även förmågan till källkritik”.
Debatt Hanna Garberg om SKR:s förslag för lärares arbetsmiljö: ”Ett hån”
Hök25 ”Stora oönskade konsekvenser för tredje man”
Hök25 ”Strejk är bättre som hot än vad den är i verkligheten.”
Debatt ”Antingen är det en marknad eller så är det inte en marknad. Det kan inte bara vara det när det passar”
Debatt ”Politikerna har nu ett val. Antingen skapar de en tyglad lärarkår, eller så lyssnar de till oss som faktiskt berörs.”
Debatt ”Elevhälsoprocessen i svensk skola måste skrotas – den är orättvis”.
Digitala nationella prov Arbetar redan med upphandlingen av en ny provplattform: ”Har haft dialog med kritikerna”.
Krönika ”Jag försöker förstå hur lärares status ska kunna öka när vi blir så uppläxade hela tiden.”
Våld i skolan Utbildningsministern: Tryggheten i svenska skolor har tyvärr blivit sämre över tid.
Debatt Elevernas svar på filosofiska frågan förvånade: ”Detta är viktigast med skolan”.
Debatt ”Kvartalsrapporter ska inte styra skolan”.
Arbetsbelastning ”De styrande borde ta chansen att minska grupperna nu när de har möjlighet.”
Forskning Stor studie: ”Lärarna behöver ges större utrymme att påverka arbetet”.
Friskolor Diskussion om vinster i skolan: ”Välfärdstjänster är inte som andra tjänster.”
Jag är lärare Jörgen Berg om varför han är lärare – och vad han skulle göra om han var skolminister för en dag.
Nedskärningar ”Har man halkat efter lönemässigt kan det bero på att man underpresterat i sin roll.”
Krönika ”För de allra flesta är mobilförbudet en ickefråga.”
Studiero Förslaget: Obligatorisk insamling av elevers mobiltelefoner i början av skoldagen.
Forskning 70 föreläsare delar med sig av forskning och erfarenheter från undervisning under en och samma dag.
Digitala nationella prov Varnar för att resultaten inte blir tillförlitliga: ”Vi är fly förbannade”.
Digitala nationella prov Starta kopiatorn – detta gäller för nationella proven.
Debatt ”Det är dags att ställa oss frågan vad vi fått för de 697 miljoner kronor som investerats”
Avtalsrörelse Här är frågorna de ser som viktigast i förhandlingarna.
Arbetstid Göteborg satsar – men Eskilstuna backar. Det handlar om arbetstidsförkortning.
Avtalsrörelse Förhandlingschefen: ”Det blir tufft”.
Avtalsrörelse Han undervisade och studerade parallellt. ”Jag är lyrisk”.
Annat SKR skeptiskt till kraven från Sveriges Lärare.
Digitala nationella prov 4 000 elever och anställdas personuppgifter läckta – Integritetsskyddsmyndigheten inkopplad.
Krönika ”Hoppas att staten inte försitter detta gyllene tillfälle”, skriver Per Kornhall.
Krönika ”Det vore en stor vinst för både lärare och elever”, skriver Filippa Mannerheim.
Debatt ”Den havererade provplattformen är dock bara toppen av ett isberg” skriver representanter för Elevernas riksförbund.
Digitala nationella prov Så tvingas lärarna lösa problemet – för att genomföra nationella proven.
Debatt ”Jag tror att jag med flera verksamma i skolan värld kunde talat om för er att vi skulle stå precis där vi står”.
Digitala nationella prov Har föreslagit granskning av Haverikommissionen: ”Lever i det förgångna”.
Debatt Grundskolechefen efter Wimans krönika: ”Uppgifterna om Kunskapsskolan stämmer inte”.
Debatt Tjänstefördelningen pågår: ”Här är receptet på bra arbetsmiljö”.
Digitala nationella prov Letar efter orsakerna – ”Så fort vi är säkra öppnar vi Skolplattformen igen”.
Lärarutbildning ”Studenterna ska få en bredd av erfarenheter från verkligheten” säger Adam Kedert.
Lärarutbildning Att ta sig an en student innebär inte bara extraarbete – det är en chans att utveckla sig själv.
Krönika ”Tänk om Skolverket kunde göra vad fasen som helst för att mildra skadan av detta vettlösa tids- och pengaslöseri.”
Ledare Samtidigt med sorgearbetet efter morden på Risbergska skolan gäller det att börja forma en väg framåt.
Digitala nationella prov Har kostat 697 miljoner: ”Vi kräver att Lotta Edholm och Skolverket förklarar sig”.
Debatt Forskaren varnar för att obs-förslaget leder till ökat utanförskap och ökade kostnader
Debatt ”Min erfarenhet är att den lilla gruppen har gjort gott för dessa elever”, skriver Torbjörn Klasson som har arbetat som speciallärare i 37 år.
Debatt Forskaren: ”Nya läroplanen stick i stäv mot egna målen när det gäller digitaliseringen”.
Krönika ”Bo Jansson har bokstaverat det vi andra har gormat oss hesa om i flera år.”