Slaget mot folkhögskolorna – ”Det är en tragedi”

Sammanlagt saknas det 500 miljoner kronor i Sveriges folkhögskolor.

Sveriges folkhögskolor är i djup kris.
– Under våren har mer än 200 kollegor blivit av med sina jobb. Det är närmare tio procent av alla folkhögskollärare i landet, säger Tomas Rosengren.

Tomas Rosengren är ordförande i riksföreningen Sveriges Lärare Folkhögskola.

– Det är en bedrövlig tid för våra medlemmar. Flera folkhögskolor står på ruinens brant och är nära konkurs. Det känns som om vi hanterat uppsägningar hela våren, säger han.

Tomas Rosengren.

Tomas Rosengren tror att fler lärare inom folkhögskolorna kommer bli av med sina jobb.

– Tyvärr blir det konsekvensen om inte staten går in och stöttar folkhögskolorna, säger han.

Saknas 500 miljoner kronor

Det är en bild som delas av rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation:

– Det är naturligtvis jobbigt att prata med rektorer som behöver säga upp duktiga medarbetare som de vill ha kvar. Men det är framför allt människor som inte får chansen att få en yrkesutbildning eller gå färdigt gymnasiet. Det är verkligen tråkigt, säger generalsekreteraren Olle Westberg till TV4.

Bakgrunden till den ekonomiska krisen är pandemisatsningar som inte förlängts, lägre anslag och statsbidrag som inte skrivs upp i takt med inflationen – detta samtidigt som skolornas kostnader ökat.

Sammanlagt saknas det 500 miljoner kronor i Sveriges folkhögskolor, pengar som skulle behövas för att ha kvar lärarna och dagens nivå på kurserna.

Ministern skjuter inte till pengar

Men utbildningsminister Mats Persson (L) ger inga signaler på att vilja skjuta till en halv miljard:

– Det är naturligtvis beklagligt. Vi har ju väldigt höga ambitioner för utbildning i Sverige men samtidigt en väldigt hög inflation som drabbar oss alla, där alla behöver göra tuffa prioriteringar, säger han till TV4.

Tomas Rosengren upprörs över ministerns uttalande.

– Han visar inget intresse för folkhögskolorna eller någon förståelse för hur viktig utbildningsformen är. Nedskärningarna kommer kosta mycket mer i slutändan när en stor grupp människor inte kan utbilda sig. Det utarmar samhället och det blir en hård smäll för exempelvis kultursektorn, säger han.

Sveriges Lärare manifesterar

Den 19 september kommer Sveriges Lärare manifestera för folkhögskolans betydelse.

– Det som händer nu är en tragedi för eleverna, för folkhögskolorna och för oss lärare. Vi vill lyfta hur mycket gott folkhögskolorna bidrar till i Sverige, säger Tomas Rosengren.

LÄS MER:

Manifestation ska lyfta folkhögskolan

Varannan folkhögskola drar ner på personal