Felaktig brottskontroll ger Sveriges Lärare skadestånd
Eva Dekany Ström, ordförande Sveriges Lärare Södertälje, och kommunalrådet Elof Hansjons (S).
Fackligt
Kommunens olagliga registerkontroller slutade med facklig seger.
Sveriges Lärare får 200 000 kronor efter en tvist med Södertälje kommun.
Sveriges Lärare vann tvisten mot Södertälje kommun, gällande kontroller om anställda förekommer i brottsregistret.
Fackförbundet får 200 000 kronor i en överenskommelse med kommunen, vilket Länstidningen var först att rapportera.
– Vi vill absolut inte ha kriminella som jobbar i skolan, men det ligger på arbetsgivaren att kontrollera och ta referenser på de anställda. Och inte bara en referenstagning utan flera, säger Eva Dekany Ström, ordförande i Sveriges Lärare Södertälje.
Sveriges Lärare är ett av de fackförbund som protesterat mot att Södertälje kommun genomfört registerkontroller av 7 000 anställda, utan deras medgivande.
Syftet var att kontrollera dem för sexualbrott, narkotikabrott, våldsbrott eller ekonomisk brottslighet.
Kritiken från JO: ”Inte lagligt”
Kontrollerna har under 2023 fått skarp kritik från JO för att de strider både mot ”regeringsformens skydd för den personliga integriteten och Europakonventionens skydd för privatlivet.
– Kommunens kontroller är inte lagliga. Kommunens agerande är mycket anmärkningsvärt. Upplägget ger intrycket att kommunen vill begränsa insynen i förfarandet, sa JO Per Lennerbrant, i ett pressmeddelande.
Drygt 200 medlemmar i Sveriges Lärare omfattas av tvisten.
Styrelsen ska fatta beslut om vad som ska göras med pengarna från skadeståndet.
– Vi vill göra något klokt i utbildningssyfte som kan ge ringar på vattnet, som kommer medlemmarna till gagn, säger Eva Dekany Ström.
Kommunen gick ut 2020 med de planerade kontrollerna, som genomfördes mellan 2022 och 2023. De avslutades efter JO:s kritik.
– Alla lärare lämnar utdrag ur polisregistret, vi har hela tiden hävdat att lärare blir kontrollerade, säger Eva Dekany Ström.
Utredning pågår
Kommunalrådet Elof Hansjons (S) menar dock att det inte är fråga om ett skadestånd, utan en överenskommelse efter en tvist.
– Det finns ett antal saker som allmänheten och staten förutsätter att vi ska veta om vår personal, allvarliga saker, men vi får inte ta reda på dem. Samtidigt som det finns databaser med uppgifter som är tillgängliga för alla, säger Elof Hansjons.
På Utbildningsdepartementet pågår en utredning om utökade registerkontroller av anställda inom förskola och skola.
– Vi som kommun och arbetsgivare behöver säkerställa att vi inte har personer anställda som har andra avsikter än att se till att det är bra barnomsorg och skola, säger Elof Hansjons.
Utredningen ska redovisas innan 31 januari 2025.
LÄS ÄVEN:
Efter fackets strejkhot – nu får lärarna kollektivavtal