”Därför vill jag vara skyddsombud för mina lärarkollegor”

Simon Sandström, huvudskyddsombud, berättar om hedersamma uppdraget på Skyddsombudens dag.

Den 23 oktober är skyddsombudens dag. Simon Sandström är huvudskyddsombud för Sveriges Lärare Stockholm.
– Det är ett hedersamt uppdrag – man gör verkligen skillnad.

I Sverige finns 100 000 skydssombud, vars uppgift är att bidra till de anställdas arbetsmiljö. Grundskolläraren Simon Sandström är ett av dem.

Vad är den viktigaste insats du gjort som skyddsombud och varför?

– Oj, det var en svår fråga. Jag hjälpte en gravid kvinna som diskriminerats för några år sedan,  tillslut efter MBL-förhandling fick hon en tillsvidaretjänst som arbetsgivaren först nekat henne på grund av graviditeten. Den glädjen och tacksamheten från medlemmen är något jag alltid kommer bära med mig. 

Stor förändring i arbetet mot hot och våld

– Sen måste jag ju nämna arbetet mot hot och våld i Stockholm, där jag tillsammans med mina fantastiska fackliga kollegor i Sveriges Lärare Stockholm bidragit till stor förändring. Nu är det allvarliga problemet högaktuellt över hela landet. I Stockholm har vi ett nytt stödmaterial för rektorer, glädjande nog på initiativ av utbildningsförvaltningen. Det är ett gott exempel på god samverkan arbetsgivare och arbetstagare, där jag som representant för Sveriges Lärare i grundskolan fick vara med i en referensgrupp.

Vilken typ av motstånd möter du från arbetsgivare?

– Ständiga neddragningar som påverkar arbetsmiljön för all skolpersonal. Men det är ju faktiskt de styrande politikerna som bär ansvaret för det, inte arbetsgivaren. Jag möter ständigt frustrerade rektorer som så klart inte vill säga upp eller omplacera sina anställda. De ser ju precis som vi att neddragningarna påverkar undervisningen och verksamheten negativt.

– Oftast är vi och arbetsgivaren faktiskt enade. Jag har en mycket god kommunikation och samverkan med en stor majoritet av alla rektorer i mitt fackliga ansvarsområde. När det gäller rektorer som begår fel och kontinuerligt inte följer lagar och avtal känner jag en frustration. Tyvärr finns det en liten minoritet där det inte alls fungerar – och det får sällan några ordentliga konsekvenser, speciellt inte i paritet med det våra medlemmar utsätts för, till exempel vid kränkande behandling.

Skyddsombudets viktigaste fråga

Vilken är den viktigaste arbetsmiljöfrågan just nu?

– Den ständiga schemafrågan med lektioner i kloss och lärare som inte får ut sina raster eller ges utrymme för pauser är ett exempel. Arbetsmiljön är extremt ansträngd för många lärare just nu. Arbetsgivaren har arbetsmiljöansvar och de måste skapa rätt förutsättningar så skolpersonalen inte går in i väggen, vilket de tyvärr redan gör en efter en. 

Det måste bli slut på daltandet med elever

– Lärare ska få fokusera på sitt kärnuppdrag, att planera, undervisa och dokumentera och att det ska finnas tillit uppifrån. Just nu är det för stora klasser och för mycket undervisningstid. Vi behöver tydligt reglera undervisningstiden, så som det är nu har vi lärare med på tok för mycket. Det blir ingen kvalitet, det finns inte tid att planera ordentligt och följa upp det man gör. Det finns inte tid för varje elev. Mindre klasser, mindre konferenstid, mer egentid för lärarna, en minskad undervisningstid. Simple as that. 

– Hot- och våldsfrågan har såklart ett samband med neddragningar och mindre resurser. Det måste skyndsamt etableras akutskolor för yngre åldrar, alltså för låg- och mellanstadiet, dit extremt våldsamma elever kan flyttas. Grova hot och misshandel av personal måste få direkta konsekvenser. Men akutskolorna tar heller inte bort problemet, det måste till mer permanenta lösningar som undervisningsgrupper med adekvat utbildad personal dit dessa elever kan flyttas på obestämd tid, inte bara i en månad. De disciplinpåföljder som finns i skollagen måste också användas. Det måste bli ett slut på daltandet med elever som beter sig illa.

Varför skulle du uppmana andra till att engagera sig som skyddsombud?

– Som skyddsombud får man vara en del i arbetet med att skapa bättre förutsättningar för skolpersonalen. Skyddsombudsrollen är otroligt viktig, där man som förtroendevald deltar aktivt i arbetsmiljöarbetet. Det är ett hedersamt uppdrag, som skyddsombud gör man verkligen skillnad.

Detta har skyddsombuden rätt till

Arbetsmiljölagen ger dig som skyddsombud bland annat rätt att:

  • få utbildning
  • ta del av handlingar kring förhållandena i arbetsmiljön
  • delta vid planering av nya lokaler
  • begära att arbetsgivaren genomför åtgärder för att åstadkomma en bra arbetsmiljö
  • avbryta arbeten som kan leda till omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa

Källa: Arbetsmiljöverket

LÄS ÄVEN: 

30 rapporter om våldet mot lärarna: ”Chockad”

Önskningen på skyddsombudens dag: Satsa på lärarnas kärnuppdrag

Tvingas betala 50 000 kr – rektor hindrade skyddsombud