Så hittar du nytt jobb – och höjer din lön
Arbetsmiljö
Hur hittar man lediga tjänster, hur disponerar man sitt cv och hur ska man tänka inför löneförhandlingen?
Lena Lindqvist-Albinsson, senior ombudsman på Lärarnas Riksförbund, ger sina bästa tips till dig som ska ut i jobbsökardjungeln.
Att byta jobb kan ge både nytändning och högre lön. Att söka sitt första jobb kan kännas spännande, men också svårt, och att hitta lediga tjänster i dag tvingar dig ofta att söka bredare än tidigare. Det säger Lena Lindqvist--Albinsson, senior ombudsman på Lärarnas Riksförbund.
– Kolla på platsbanken och olika jobbförmedlare på nätet och håll dig framme. I dag annonserar skolor och kommuner också ut sina lediga tjänster via Facebook och LinkedIn. Arbetsgivarna har anpassat sig till var arbetstagarna finns, säger Lena.
– Det är aldrig fel att skicka in en spontan-ansökan heller. Jag vet en nyexaminerad lärare som hörde av sig till en kommun för att hon väldigt gärna ville jobba där. Hon skrev och skickade in ett cv och visade att hon var intresserad. När tjänsterna väl kom ut kunde hon hänvisa till att hon hört av sig tidigare. Tack vare det fick hon tjänsten, menade hon.
Var noga med ditt cv och brev
Ett bra cv och personligt brev kan också vara av stor betydelse när man söker tjänsten. Lena tycker att man ska se till att anpassa både cv och personligt brev efter just det jobb man söker.– Tänk på att inte skriva för långt. Absolut max en A4. Även om man har en mall måste man ändå anpassa sitt personliga brev efter just den tjänsten. Då visar man att man är intresserad på riktigt. Jag tycker dock inte att du ska skriva löne-anspråk, även om arbetsgivaren ber om det. Det är din kompetens som ska avgöra om du blir kallad på intervju, inte ditt anspråk.
– Var noggrann! Kolla stavfel; be någon annan läsa ditt cv och personliga brev. Att vara noggrann visar också att du är intresserad. Våga sticka ut och lyfta det som är speciellt med just dig och som gör att arbetsgivaren tittar en extra gång. Följ också upp när du har sökt en tjänst. Ring och fråga när det blir klart vilka som ska intervjuas. En så enkel fråga visar att du är intresserad och gör dig direkt mer intressant.
Förbered dig och ta reda på fakta
När du väl blivit kallad på intervju är det viktigt att du kommer väl förberedd och har tagit reda på fakta om arbetsplatsen och tjänsten. Då blir det enklare att själv ställa frågor. Det gör dig mer intressant för tjänsten, menar Lena.– Sedan är det så klart viktigt att själv få en bild av tjänsten, så att man vet om man vill ha den eller inte.
– Oavsett om du är ny i yrket eller om du jobbat ett tag bör du lyfta fram på vilket sätt tidigare erfarenheter skulle hjälpa dig i tjänsten. Det är bra att visa självförtroende, men det kan också vara bra att visa att man inte sitter på alla svar, säger Lena.
– Är du ny och ung kan du trycka på att du förstår den värld ungdomarna lever i. Har du annan yrkeserfarenhet lyfter du på vilka sätt tidigare yrken kommer att hjälpa dig i din nya roll. Har du inte annan yrkeserfarenhet berättar du det. Be inte om ursäkt för det du saknar. Lyft det du har och varför det är bra!
– Berätta också om du har någon lokal koppling. Då vet de att det här är någon som kommer att stanna kvar. Skolan vill ha den som är genuint intresserad och som kan tänka sig att stanna.
Ställ många frågor
Vad behöver man fråga arbetsgivaren om under intervjun?– Ta reda på om det är semestertjänst eller ferietjänst. Det är något väldigt grundläggande. Kolla att det finns kollektivavtal för att vara säker på att det fungerar med vissa grundläggande rättigheter, som försäkringar, pensioner, övertidsersättning och sådant. Saknas kollektivavtal har LR en checklista du kan ladda ner. Den är ganska omfattande, men man måste verkligen vara noggrann om det saknas avtal. Annars riskerar du att bli utan tjänstepension eller att vara oförsäkrad på jobbet.
”Acceptera inte det första budet. Arbetsgivaren är säkert villig att gå upp i lön”, säger Lena Lindqvist-Albinsson. Foto: Therese Asplund
Det finns också fler aspekter som man behöver ta reda på, som rör mer än själva undervisningen, menar Lena.
– Fråga inte bara hur mycket undervisning tjänsten innehåller, utan även vilka övriga arbetsuppgifter som ingår. Om du är nyexaminerad ska du fråga vilket stöd och typ av introduktionsperiod du får. Enligt skollagen har man rätt till en introduktionsperiod, men många ombud vittnar tyvärr om att det inte funkar alls på deras skola. Så fråga om det!
– Du behöver också ta reda på om det finns vikarier om du blir sjuk, eller om du själv behöver vikariera, om det finns speciallärare och annan omkringpersonal. Du bör också ta reda på vilka ansvarsområden du kommer att ha, utöver undervisning, säger Lena.
– Fråga också hur många grupper och klasser du förväntas ha. Vilka slags elever är det, är det väldigt resurskrävande elever, kommer du att behöva sätta betyg med obehöriga lärare? Sådant är bra att veta innan du tackar ja till en tjänst.
Ta reda på löneläget
Hur ska jag tänka när jag går in i en löneförhandling?– Många arbetssökande glömmer att ta reda på löneläget när de talar med LR:s föreningsombud. Löne-statistik är en sak, men den släpar alltid efter, så kontakta alltid föreningsombudet för att få aktuell lönestatistik och aktuella tips.
Genom att ha koll på löneläget kan du undvika att få en för låg lön, men också hjälpa de andra anställda på skolan, menar Lena.
– Får du en låg lön kan den släpa efter i åratal, så ta reda på löneläget och ta gärna i med löneanspråket. En högre lön gynnar både nya och mer erfarna lärare som kan använda din lön för att få upp sin egen, men sedan behöver man alltid ha lite prutmån i en förhandling. Det måste man också tänka på.
Samtidigt är det viktigt att våga stå på sig om arbetsgivaren kommer med hårda motbud.
– Acceptera inte det första budet. Arbetsgivaren är säkert villig att gå upp i lön om ni kommit så långt. Det första budet är alltid någonting de testar, men om du kört fast och får en lägre lön än du hoppats på kan du alltid försöka förhandla om andra förmåner, till exempel kompetensutveckling, säger Lena.
Våga vara tyst
Ett annat tips till löneförhandlingen är att våga vara tyst.– Jag minns ett exempel när en lärare förhandlade om lön. Då hade arbetsgivaren tagit reda på den tidigare lönen och påpekade att läraren ville ha flera tusen mer än vad den hade i sin tidigare kommun. Då kunde läraren kontra med att den hade koll på löneläget och antalet sökande. Sedan var läraren tyst.
– Efter en pinsam tystnad lade arbetsgivaren till: ”Men vi har inte sagt att vi inte kan betala det”. Så använd tystnaden. Den blir pinsam för arbetsgivarna också. Tystnaden kan ibland vara det mest talande och jag har hört många som har tackat för det tipset och sagt att deras lön ökat med minst en tusenlapp när det blev tyst.
Enligt Lena behöver man också tänka på fler saker än lön och förmåner innan man tackar ja till en tjänst.
– Man behöver också fundera på om arbetsplatsen känns rätt. Får man en tjänst som verkar intressant, och verkar arbetsgivaren vilja ge dig en bra start i yrket? Det kan vara värt mycket. Det finns de som lämnar yrket helt på grund av arbetsbelastning, arbetsmiljö och hur de blir behandlade det första året.
Frågor att ställa under intervjun
- Får jag en mentor och introduktionsperiod som nyexaminerad? Ska jag vara mentor?
- Hur mycket arbetstid har jag?
- Vilka är mina ansvarsområden?
- Behöver jag sätta betyg med obehöriga lärare?
- Hur ser elevunderlaget ut?
- Hur många timmar ska jag undervisa? Vad gäller vid deltid?
- Vilka vuxna resurser finns och hur fungerar elevhälsan?
- Vilka stödfunktioner finns på skolan?
- Hur ser schemat ut när det gäller raster, antal möten, arbetstimmar?
- Vilka läromedel finns redan och hur mycket ska jag skapa själv?
- Vilket kollegialt samarbete finns?
- Hur många behöriga lärare finns det?
- Hur ser personal-omsättningen ut?
Du som är medlem i LR har tillgång till:
- Webbinarier med råd när du söker jobb
- Filmer med söka jobb-tips
- Granskning av cv och personligt brev
- Hantera jobbsök – hjälp att hitta lediga tjänster
- Feedback på din LinkedIn-profil
- Intervjuträning
- Karriärrådgivning
- Lönestatistik
- Broschyren ”Dags att söka jobb”