”Så blir lärarna starkare med Saco-medlemskap”

Resan mot en ny organisering av Sveriges lärare och skolledare fortsätter. Foto: Oskar Omne
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Högre löner och större inflytande för akademiker. Det är målet med att organisera samtliga lärarorganisationer inom Saco. Inom några dagar får Lärarförbundet sitt besked.

LÄSTIPS: Lärarförbundet säger "JA" till Saco 

Saco-medlemskapet är nästa steg på vägen mot en ny organisering av Sveriges lärare och skolledare. Och även om Saco-styrelsen rekommenderar kongressen att säga ja till Lärarförbundets ansökan är det inte klart förrän det är klart.

– En kongress är alltid en kongress, konstaterar Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande.

Hon har samlats med Skolledarnas ordförande Matz Nilsson och Åsa Fahlén, Lärarnas Riksförbunds ordförande för att kommentera Saco-frågan och arbetet framåt.

Vilken roll spelar centralorganisationen för den enskilda medlemmen?

– Det spelar en jättestor roll för det lönepolitiska läget. Jämför du OECD:s senaste beräkning av akademikers löner så ligger Sverige långt efter. Det måste löna sig att utbilda sig för lärare och skolledare och det har en enorm betydelse att vi får in nya medlemmar som kommer in och stärker den här basen, säger Matz Nilsson.

Kan du lova högre löner?

– Jag kan inte lova, men jag vill vara med och arbeta för det.

Åsa Fahlén, LR:

– Befinner vi oss på samma ställe har vi större möjligheter att driva viktiga frågor. Skolan är den största arbetsgivaren i Sverige. Om vi tittar på till exempel las-frågan, hade vi suttit i samma federation så hade vi haft större möjlighet att vara en starkare röst i frågan och hade kanske spelat en roll i beslutsfattandet i slutändan. Det kan direkt ge påverkan för den enskilda medlemmen, säger hon.

Johanna Jaara Åstrand är tydlig med att det inte är ett missnöje med TCO som fått Lärarförbundet att söka nya vägar. Men med dagar kvar till Sacos beslut står det också klart att det är ett krav för att kunna ta nästa steg mot en ny organisering.

– Vi är splittrade, både som skolledare och lärare. Inte bara mellan förbund utan också mellan centralorganisationer. Det gör oss svagare. Får vi medlemsansökan beviljad kan vi stärka vår gemensamma påverkan i frågor som är viktiga för medlemmarna och underlätta och möjliggöra den nya organisering som krävs för att på riktigt skapa en starkare röst, bättre påverkan mer inflytande för Sveriges lärare och skolledare, konstaterar Johanna Jaara Åstrand.

Då presenteras förslaget

Ett förslag på hur organiseringen ska se ut behöver landa hos medlemmarna tidigt våren 2022.

– Vi har alla pusselbitar på bordet. Nu fortsätter den demokratiska processen, mellan förbunden, och inom förbunden. Nu måste vi ta fram något som ger bättre medlemsnytta och starkare politisk påverkan. Och som tar hand om olika kulturer och all kompetens, erfarenhet och engagemang – en organisation är inte en skiss på ett papper utan består av den kraft som medlemmar och ombud tillsammans utgör, säger Johanna Jaara Åstrand.

MER LÄSNING:
 
Nästa steg i Saco-frågan

LR inleder samarbete med Skolledarförbundet