Här är förändringarna som sker med ett nytt förbund
Lärarförbundet
Nu är förslaget till det nya Sveriges Lärare och Sveriges Skolledare färdigt.
Nytt är att de tillsammans kommer att bilda föreningen Facken inom utbildning.
– Inget förbund är statiskt. Ett förbund är en rörelse som utvecklas med medlemmarnas vilja, säger Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande.
LÄS ÄVEN: Klart ja till ny organisering
I februari 2022 visade medlemsomröstningarna inom Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och Skolledarna klart övertag för ja-sidan när det gäller en ny organisering. Medlemmarna säger ja till ett lärarfack och ett skolledarfack.
Nu har de tre styrelserna sammanfattat sitt tidigare överenskomna inriktningsdokument i en proposition. Externa jurister har granskat de nya stadgarna.
LÄS ÄVEN: Nytt fackförbund för Sveriges lärare: läs de tuffa kraven
Propositionen kommer att läggas fram vid respektive kongress i maj, för deltagarna att rösta om. Vid ett ”ja” bildas Sveriges Lärare och Sveriges Skolledare i januari 2023.
De två förbunden ska också bilda en gemensam förening, Facken inom utbildning. Totalt innebär det en medlemskraft på 330 000 personer.
Sveriges Lärare organiseras annorlunda än vad Lärarförbundet gör i dag.
– De nationella skolformsföreningarna är ett exempel. Vi ska bli starkare tillsammans men också värna särarten och skapa facklig styrka kring de till viss del olika behov som finns i olika skolformer. Det blir ett nytt grepp som vi verkligen tror på, säger Johanna Jaara Åstrand.
Till medlemsgrupper som oroar sig för att bli osynliga i en jätteorganisation säger hon:
– Jag tror tvärtom. Sveriges Lärare ger stora möjligheter att driva egna frågor, både på arbetsplatsen, i föreningarna och i nationella råd. Vi är självklart måna om att kunna samla alla medlemmars engagemang och vilja att påverka sina och sina kollegers situation, säger Johanna Jaara Åstrand.
Täcks av sparat kapital
Under de nya förbundens första tid kommer det att finnas dubbla styrelser och ombud på arbetsplatserna, vilket regleras av övergångsregler. Dessa gäller som längst till maj 2024.
– Det är två olika förbund som bildar Sveriges Lärare och två förbund som bildar Sveriges Skolledare och vi är väldigt måna om att inte tappa styrka, fart och kompetens i övergångsskedet. Därför har vi övergångsregler med dubbla poster, dubbla funktioner. Vi vill också trygga dem som i dag är förtroendevalda, deras arbete och engagemang är superviktigt, säger Johanna Jaara Åstrand.
Dubbelarbetet innebär att medlemsavgifterna inte täcker kostnaderna, de tre förbundsstyrelserna räknar med budget i balans inom tre år. Fram till dess kommer utgifterna att täckas av sparat kapital.
Förhoppningen är att Sveriges Lärare ska ge större facklig styrka.
Men vad kommer enskilda medlemmar att märka på sina arbetsplatser?
– Jag tror att man kommer att märka mervärdet det innebär att vara en del av något större, både vad gäller service, erbjudanden och kraft på huvudmannanivå och nationell nivå. Framför allt kommer ju alla lärare på en arbetsplats vara välkomna i Sveriges Lärare och kan på så vis skapa en enad front, ge kollegialt stöd och trygghet och dela kompetensen och kraften som det innebär att vara organiserade tillsammans. Splittringen som finns idag bygger vi över med det här förslaget, säger Johanna Jaara Åstrand.
Fakta: Detta händer nu
21 maj 2022: De tre förbundskongresserna röstar om propositionen. Om en majoritet inom respektive förbund röstar ja går arbetet vidare.
1 januari 2023: Sveriges Lärare och Sveriges Skolledare bildas. Tillsammans formar de föreningen Facken inom utbildning.
Medlemsavgiften föreslås bli 280 kronor för yrkesverksamma inom Sveriges Lärare, 0 kronor för studenter och 65 kronor för pensionärer och doktorander. Medlemmar i Sveriges Skolledare betalar 290 kronor.
31 oktober 2023: Det parallella arbetet inom varje organisation avslutas.
November 2024: Kongressombuden i de två nya organisationerna tillträder.