Jaara Åstrand: ”Nu är jag otålig – nu vill jag agera”

Johanna Jaara Åstrand blir den första ordföranden för det efterlängtade Sveriges Lärare. Foto: Linnéa Tammerås
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Den 1 januari 2023 blir Sveriges Lärare verklighet, det fackförbund Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand kämpat för under hela sitt ordförandeskap.
I den här intervjun berättar hon om stoltheten, tvivlet och de viktigaste målen.

LÄS ÄVEN: Här är nya regeringens skolpolitik

Du är den första ordföranden för Sveriges Lärare. Hur känns det?

– Det känns både fint och stort, jag kliver in i uppdraget med både stolthet och ödmjukhet. Men det är ett teamwork av sällan skådat slag som tagit oss hit och det är teamwork som kommer att krävas framöver. Nu känner jag mest otålighet inför att få börja agera som ett förbund, med den styrka och trygghet det innebär för såväl medlemmar som förtroendevalda.

Då tvivlade hon på Sveriges Lärare

Beskriv en situation när du har tvivlat på att ni skulle lyckas med att forma en ny lärarorganisation?

– Det har varit en berg- och dalbana och så är det alltid med demokratiska processer och förändringsarbete. Det är både en rationell process som följer en viss logik med beslut som ska fattas och förslag som ska landa och beslut som ska tröskas fram. Men sedan är det också en känslomässig resa, och det största tvivlet var när kongresserna landade i olika beslut 2020 men där vi sedan ändå lyckades landa i en avsiktsförklaring. Men det tvivlet avtog helt i samband med medlemsomröstningarna, eftersom det var så övertydligt vad medlemmarna ville. Och den kongress finns inte som går emot medlemsviljan.

LÄS ÄVEN: Beskedet om Sveriges Lärare

Vad säger du om fortsättningen? Din ordförandekollega Åsa Fahlén, före detta LR, har uttalat att hon kan tänka sig att kandidera till ordförande 2024?

– Jag vet att jag har enormt stort förtroende, men jag tycker att Sveriges Lärare ska få ett nytt ledarskap och det finns otroligt många som kan axla det. Men är det något jag lärt mig så är det att aldrig säga aldrig. Nu väntar ett och ett halvt års övergångsperiod med dubbla styrelser och fokus på etablering, samtidigt som vi ska vara den enda rösten för Sveriges lärare i en underfinansierad skola, med lärarbrist och med lärare som blir sjuka av att gå till jobbet för att förutsättningarna brister. Vi måste gå in hundra procent med det vi ska göra som fackförbund här och nu. Det finns alla förutsättningar för att bli den lärarröst som har saknats och som kommer att bli mer framgångsrik än vi varit var för sig. Det är jag som är den främsta rösten fram till augusti och sen blir det Åsa Fahlén, och vi kommer att jobba jättetajt.

Vilken är den viktigaste frågan för Sveriges Lärare?

– Den viktigaste frågan fortsätter att vara likvärdigheten, sen innehåller den en rad delfrågor. Ett statligt huvudansvar för finansieringen är central men lärarbristen och arbetsmiljöfrågan är lika viktiga. Det duger inte att vi har så många som lämnar läraryrket- inte för att de inte vill vara lärare, utan för att de inte får vara den lärare de vill och behöver vara.

– Min oro är att etableringsfrågan tar så mycket kraft och energi från de avgörande frågorna för lärarna. Och därför jobbar vi medvetet med verksamhetsplaner och kommunikationsplaner för att inte tappa fart utan snarare vässa vårt fackliga påverkansarbete och nyttja den gemensamma kraften. Oavsett vilka frågor som är på politikernas bord eller vilka praktiska frågor vi har för etableringen av det nya så är det medlemsnyttan som måste stå i centrum. Vi ska göra skillnad i klassrum, förskolor och på fritids.

Svaret på kritiken: Fler ombud – på alla arbetsplatser

Det har framkommit oro för att det ska bli för långt mellan medlemmar och styrelse i Sveriges Lärare. Hur ser du på det?

– Jag menar att den är obefogad. Vi ska såklart vara starka på alla nivåer. På arbetsplatsen, i relation till huvudmannen och nationellt.  Vi har också byggt skolformsstyrelser och nationella råd där vi kan samla yrkesspecifik kompetens, engagemang och facklig kraft. Vi har varit tydliga med att vi ska prioritera mötesplatser, vi ska lägga resurser på dialoger. Diskussioner och engagemang inom förbundet. Jag hävdar att vi bara genom att vara ett samlat förbund så kommer avstånd minimeras och facklig styrka maximeras. Idag har vi arbetsplatser där Lärarförbundet eller LR saknar ombud. När Sveriges Lärare bildas så kommer det finnas minst ett ombud på alla arbetsplatser. Så det är inget jag oroar mig över, säger Johanna Jaara Åstrand.  

LÄS ÄVEN: 

Nya organisationen – så påverkas du

Så blir nya ledarskapet i Sveriges Lärare

Ja till Sveriges Lärare – detta händer nu

Enigt Saco välkomnar Lärarförbundet

4 hinder för den nya lärarorganisationen