”Digitala beslut fattas över huvudet på lärarna”

Robin Smith vice ordförande Sveriges Lärare på Sett-mässan 2025
Foto: Sophie Lagerholm

”Provplattformen och mobilförbudet är politiska beslut som fattats över huvudet på lärarna”, säger Robin Smith, vice ordförande för Sveriges Lärare.

Sverige står utan digitaliseringsplan och i den nya läroplanen stryks de övergripande målen ner till förmån för restriktiva ämnesplaner. Mobiltelefonerna är utdömda.
Samtidigt ökar den digitala klyftan mellan eleverna.
– Vi behöver en nationell strategi, säger Robin Smith, förste vice ordförande för Sveriges Lärare.

SETT-mässan är ett flerpartssamarbete som blandar lärarna med forskarna, försäljarna med myndigheterna.

Bland arrangörerna finns Sveriges Lärare, Skolverket, Swedish Edtech Industry och Internetstiftelsen.

På scenen samlas de svenska, finska och norska lärarfacken tillsammans med Sveriges Skolledare och Internetstiftelsen för att diskutera den senaste ICILS-undersökningen, som visar ökande digitala kunskapsklyftor mellan eleverna.

– Det är väldigt grundläggande kunskaper, både i arbetslivet och för samhället, säger Jaako Salo, chef för utbildningspolicy vid finska lärarfacket OAJ.

4 av 10 missar digitala mål

Fyra av tio svenska åttondeklassare saknar grundläggande kunskaper i dator- och informationskunnighet och datalogiskt tänkande, visar International Computer and Information Literacy Study (ICILS) där totalt 33 länder deltar.

Lägst är kunskaperna bland elever från socioekonomiskt utsatt bakgrund.

– Vuxenvärlden måste vara mer involverad i barns värld än någonsin tidigare. Det är fackets synpunkt. Vi kan inte ersätta lärare med teknik, säger Robin Smith.

Robin Smith vice ordförande Sveriges Lärare SETT-mässan 2025
Foto: Sophie Lagerholm

”Vi behöver en nationell strategi där lärarna är med i varje led av utvecklingen och implementeringen”, säger Robin Smith.

Learning designer, vd, affärsutvecklare, styrelseledamot – på SETT-mässan verkar det finnas fler deltagare med tuffa titlar på namnbrickan än vad det finns lärare.

– Techföretagen har fått för stor roll i finska skolor. Vi satsar på hårdvara och mjukvara, samtidigt som resultaten sjunker. Men det är inte där problemet ligger. Vi behöver satsa mer på lärarna, säger Jaako Salo.

– Det krävs en större medvetenhet från samhället som helhet om hur viktig fristående forskning är. Det krävs systematisk forskning om hur vi undervisar barn om det här, säger Thomas Nordgård, norska Utdanningsförbundet.

Skolverkets förslag till digitaliseringsstrategi brändes på bål av skolminister Lotta Edholm (L) 2023. Tunga remissinstanser anklagade den för ovetenskaplighet.

Regeringen säger att barnen ska läsa böcker i stället, och i läroplansutredningen ”Kunskap för alla” står det att digitaliseringen visserligen sker snabbt och att läroplanerna måste uppdateras kontinuerligt, men att skolan ska vara restriktiv med digital teknik.

Sara Bruun lärare SETT-mässan 2025
Foto: Sophie Lagerholm

”Vi som arbetar med digitala verktyg har pratat i tio år om att det behövs balans”, säger läraren Sara Bruun.

Läraren Sara Bruun suckar. Hon är ingen flaggbärare för regeringens, och därmed läroplansutredningens, hållning ”från skärm till pärm”.

Hon kommer precis från ett mycket analogt seminarium om hur läsning förebygger utanförskap, om lässjälvkänsla som väg till integration.

– Orka hålla på ... De digitala verktygen är en tillgång, och de finns där. Elever som har NPF, elever som behöver uppläsning på annat språk – det slår undan benen på dem, säger Sara Bruun.

– Vi som arbetar med digitala verktyg har pratat i tio år om att det behövs balans. Nu har pendeln slagit över. Det behövs både skärm och pärm, säger Sara Bruun.

”Lärare måste höras”

Från fåtöljen på scenen i stora seminarierummet levererar finska lärarfacket liknande åsikter.

– Den politiska diskussionen är väldigt förenklad. Risken är att vi förbjuder de goda sidorna, säger Jaako Salo.

Och får norskt medhåll.

– Det finns också ett kunskapsglapp mellan politiker. Diskussionen handlar om quick-fixes, telefoner, tid för undervisning. Lärares röster måste höras, säger han.

Vi Lärare fångar Robin Smith efter seminariet.

– Vi behöver en nationell strategi där lärarna är med i varje led av utvecklingen och implementeringen. Provplattformen och mobilförbudet är politiska beslut som fattats över huvudet på lärarna, säger han.

LÄS MER:

Nya läroplanen: Så förändras undervisningen