Barnläkarnas uppmaning: Skärmstopp för små barn

Svenska barnläkarföreningen vill se stopp för småbarns tillgång till skärmar.

Ingen skärmtid före två års ålder. Högst en timme om dagen för barn i åldrarna 2–5 år.
Det är de nya rekommendationerna från Svenska barnläkarföreningen.

LÄSTIPS: Förskollärarnas kritik mot slopade skärmkravet

Regeringen vill ta bort skärmkravet från förskolan – och får nu stöd i färska rekommendationer från Svenska barnläkarföreningen.

Bland de risker som läkarna ser är att små barns hjärnor inte är nog utvecklade för att ta hand om informationen, och att inlärningen påverkas negativt när den inte sker från människa till människa. Föreningen pekar också på risk för försenad språkutveckling, sämre minne samt bristande impulskontroll och koncentrationsförmåga.

– Forskning visar att små barn utvecklas sämre både språkligt och intellektuellt om de har mycket skärmtid, säger Ulrika Ådén, professor i barnmedicin och ordförande i Barnläkarföreningen, till DN.

Hon menar att små barn lär sig mycket mer och snabbare genom att utforska fysiska miljöer och integrera med andra barn och vuxna.

”Totalförbud låter hårt”

Jonas Ludvigsson. Foto: Gustav Mårtensson

Jonas Ludvigsson, professor vid Karolinska institutet och överläkare vid barnkliniken på Örebro Universitetssjukhus, tycker att ett totalförbud låter hårt, även om det är bra med rekommendationer.

– Å ena sidan tycker jag bara man ska avråda från sådant som är riktigt skadligt, och kunskapen är begränsad. Å andra sidan så har jag mycket svårt att se någon nytta med att små barn tittar på skärm, säger han till Vi Lärare.

En timme undervisning med skärm

Men han ser inte något stort problem med att skärmar används i förskolan.

– Svenska barnläkarföreningen öppnar upp för en timmes skärmanvändning per dag för barn mellan 2-5 år. Den timmen tror jag gärna kan vara just undervisningsmaterial på förskolan, säger Jonas Ludvigsson.

Han hänvisar samtidigt till flera barnläkarföreningar i USA som avråder från skärmanvändning upp till 18 månaders ålder.

– Jag tror att om evidensen hade varit stark så hade nog de rekommenderat att avstå från skärmanvändning även mellan 18-24 månader, men kanske är det på gång, säger Jonas Ludvigsson. 

Stödjer förslaget att avstå skärm

Samtidigt finns flera studier, som Svenska barnläkarföreningen refererar till, som pekar på risker för barn som tillbringar mycket tid framför telefoner och paddor.

– Så jag stöder förslaget att avstå skärmanvändning före två års ålder, säger han.

Efter de nya rekommendationerna ser nu SVT över sitt utbud för barn. Om de kommer behöva ändra i utbudet är änu oklart.

– Vi tittar alltid på sådana här rekommendationer men vi tar också in de behov som finns hos föräldrar i form av gemenskap i hemmen. Den balansgången får vi återkomma till om vi behöver ändra utbudet, säger Safa Safiyari på SVT Barn till P4 Göteborg.

LÄS ÄVEN: 

Podcast: Skärmar – varför rör det upp så mycket känslor?

”Regeringens prat om ’skärmtid’ avslöjar okunskap om förskolan”

Lotta Edholm (L): ”Små barn behöver inte digital kompetens”

Lindström: Bra att digitala verktyg ska bort ur förskolan

Liberalerna vill göra förskolan fri från skärmar

Vinnaren av Guldäpplet: ”Analoga verktyg är bättre för vissa elever”