Skolverket: Orsaken bakom provkraschen

En genrebild av en hand som håller i en penna, över ett pappersark, och en närbild av Jonas Krantz
Foto: AdobeStock/Skolverket

De nationella proven skrivs analogt efter kraschen, som enligt Jonas Krantz berodde på en uppdatering.

Strax innan de digitala nationella proven skulle genomföras i årskurs 6 upptäckte Skolverket att systemet läckte information om elever – och provplattformen stängdes ner strax innan sin jungfruresa.
Skolverket säger att det berodde på en uppdatering av systemet.
– Just nu har jag förtroende för leverantören, säger Jonas Krantz, Skolverket.

Den 12 mars 2025 skulle Skolverket genomföra ett pilottest av provplattformen.

– Den oro vi hade var att systemet skulle vara segt när alla loggade in, och då hade vi en möjlighet att sprida ut inloggningen under dagen, säger Jonas Krantz, tillförordnad chef för avdelningen för verksamhetsstöd.

LÄS ÄVEN: Skolverket stoppar digitala nationella proven

Men testet blev aldrig av.

– Den 6 mars fick vi signaler om att vissa lärare kunde se vissa uppgifter. Vi visste inte hur stort problemet var och för att skapa rätt förutsättningar för lärarna beslutade vi att stänga och att trycka prov på papper, så att lärarna kunde genomföra proven, säger han.

Rapporten hemlig

Leverantören Sonet/RM har gjort en teknisk utvärdering av problemet, och rapporten finns hos Skolverket. Vi Lärare har begärt ut den, men den är sekretesstämplad.

Jonas Krantz vill inte säga om felet ligger hos Skolverket eller hos Sonet/RM.

– Problemet uppstod i samband med en systemuppdatering för att öka kapaciteten, vi slutför nu dialogen med leverantören om säkerheten i systemet. Det pågår diskussion med leverantören och jag vill inte uttala mig om skuldbördan, säger Jonas Krantz.

”Alla system utsätts”

Han vill inte gå in närmre på de tekniska frågorna.

– Nu var det här inte ett angrepp utifrån, det är viktigt att poängtera. Men alla system som finns utsätts för angrepp – det är den verklighet vi lever i. Vi försöker säkerställa att ramverk och åtgärder finns på plats. Det som hände såg vi inte som en möjlighet, men vi visste att vi behövde kontrollera hur systemet hanterade flera inloggade samtidigt, säger han.

Hur ser ditt förtroende för leverantören ut?

– Jag tycker att vi har haft en bra dialog om det uppkomna systemfelet och det återstår en diskussion om det som har hänt. Just nu har jag förtroende för leverantören.

Hur har ditt förtroende förändrats under projektets gång?

– Jag klev in i projektet 5 december 2024, så jag kan inte uttala mig om det.

Skolverket går just nu in i en ny, planerad upphandling om Provplattformen.

Hur troligt är det att det blir samma leverantör?

– Det är jättesvårt att uttala sig om, det beror på vilka anbud som kommer in och hur ma värderar dem utifrån kraven vi ställer, och utifrån en helhetsbedömning. Jag kan inte förutse den processen.

Är det så att ni behöver börja om från början med en ny leverantör?

– Leverantören äger sitt system Assessment Master. Men de digitala nationella proven är ett ekosystem med flera olika komponenter. Inlogg och provisionering (tilldelning av användare, reds anm) har vi tagit fram själva, så vi börjar inte om från scratch. Däremot kan vi behöva anpassa ett nytt system efter de krav vi ställer, säger Jonas Krantz.

Skolors tid för att kopiera proven: 5000 timmar

De drog in 175 miljoner på havererade plattformen

Rasande kritik mot digitala prov: ”Hoppas det kraschar”