Skolors tid för att kopiera proven: 5000 timmar

Lärarna Marie Unéus Vänerfors och Camilla Askebäck Diaz är frustrerade över alla timmar som har lagts ner på de inställda digitala nationella proven.
Digitala nationella prov
Det blev fem timmar vid kopiatorn för att skriva ut det nationella provet till fyra klasser på Gunnestorpsskolan i Göteborg.
– 5 400 papper. Det är helt galet, säger läraren Marie Unéus Vänerfors.
Skolverkets haveri med den digitala provplattformen innebar att skolorna själva var tvungna att kopiera upp ersättningsprovet till sina elever.
På Gunnestorpsskolan i Göteborg innebar det fem timmar vid kopiatorn.
– Drygt 50 sidor per elev. Hade inte Skolverket lättat på kraven för när man får använda ersättningsprovet hade det kanske inte ens gått, säger svenskläraren Marie Unéus Vänerfors.
Gunnestorpsskolan delar för närvarande lokaler med två andra skolor på grund av ombyggnad och har knappt hundra elever i årskurs 6. En större organisation erbjöd därmed hjälp.
– Biträdande rektor skrev ut pdf:erna och en administratör fick en arbetsdag framför kopiator.
”Jag kunde låsa dörren”
För it-pedagogen Camilla Askebäck Diaz på Alviksskolan i Stockholm tog det tre timmar att skriva ut provet, som Skolverket levererade som ett rygglimmat häfte – inte helt anpassat till kopiatorer.
Med lite trixande lyckades hon logga in i Skolverkets bedömningsportal – och fick ut filerna som pdf.
– Jag kunde låsa dörren och hålla ordning så att det inte skulle spridas, jag hade en bra plats att stå på, hade papper och toner och maskinen fungerade. Det var inga lärare som behövde stressa med det, säger Camilla Askebäck Diaz.
Närmare sju månader vid kopiatorn
Enligt Skolverkets prognos skulle årets nationella prov i svenska göras av 123 500 elever vilket innebär att en bra bit över sex miljoner papper gått åt i hela landet.
Och har kopieringstiden varit densamma som på Gunnestorpsskolan och Alviksskolan så har det gått åt närmare 5 000 timmar eller nästan sju månaders arbete runt om i skolorna.
– Hur tusan kunde Skolverket inte känna till att plattformen hade sådana brister? Bortsett från merarbetet och stressen som kopieringen inneburit så har vi lärare ägnat uppåt en hel arbetsdag åt olika web-utbildningar. Vi har gjort schemaändringar för att alla lärare skulle kunna vara med på övningsprov och tagit lektionstid från eleverna, säger Marie Unéus Vänerfors.
Har tagit massor av energi
Lärarna på Alviksskolan, där Camilla Askebäck Diaz jobbar, valde att genomföra proven som de brukar. Det stod fritt i Stockholms stad eftersom det varit problem med inloggningstjänsten hos Skolverket.
Lärare hade annars tvingats använda sina privata bank-id.
– Det har varit mycket information och mycket instruktioner om hur vi ska göra och förbereda oss, och sen har det inte funkat fullt ut. Det är beklagligt att vi lagt så mycket tid – men hos oss har det inte drabbat lärarna tidsmässigt, men energimässigt och med anspänningen inför alla dessa snabba beslut, säger Camilla Askebäck Diaz.
Skolverket ändrade innehållet
På Gunnestorpsskolan använder eleverna ett annat digitalt system för att lämna sina svar så de behövde inte använda penna och sudd.
– Det systemet fungerar i alla fall så bedömningarna kommer att bli lättare än om det var 100 procent på papper.
Marie Unéus är även kritisk till att Skolverket i sista stund ändrat innehållet i provet.
– Vi fick information om att det skulle bygga på en instruerande text. Det har våra elever inte skrivit sedan årskurs 4 så vi övade extra på det. Men så är uppgiften i provet en argumenterande text. Varför?
Kunde ha stoppats tidigare
Hon är även kritisk till att Skolverket inte dragit i nödbromsen tidigare.
– De borde ha haft en deadline en månad innan provet. Om det inte fungerade felfritt då så skulle de ha haft tid på sig att trycka upp och skicka ut det på papper.
Skolverket menar att de tagit höjd för eventuella brister som problem med VPN-uppkoppling och urladdade datorer, genom att förse alla skolor med ersättningsprovet i god tid och dessutom ändrat reglerna för när kopieringen skulle få påbörjats.
Nästa nationella prov kommer att tryckas och distribueras av Skolverket.
LÄS MER:
Skolverket stoppar digitala nationella proven hela våren
Skolverket efter stoppade proven: ”Lärt oss mycket”
Forskaren om Skolverkets haveri: ”Saknar kompetens”
Maria Wiman: Jag är så in i *#*% trött på att vara problemlösare