82 miljoner till skolorna efter Skolverkets haveri

82 miljoner kronor ska skjutas till skolorna i den kommande vårändringsbudgeten, som en kompensation för det merarbete som följde när digitala prov i stället fick göras på papper.
Digitala nationella prov
Skolverket fick ställa in de digitala nationella proven.
Men trots att det redan har lagts närmare 700 miljoner kronor i skattepengar utan att få till en fungerande provplattform vill inte skolminister Lotta Edholm (L) skrota arbetet.
Efter att Sveriges Lärare och Sveriges Skolledare gemensamt krävt kompensation för haveriet med de digitala nationella proven, kommer regeringen med ett svar.
LÄS ÄVEN: 5 000 timmar för att kopiera prov
Förslaget innebär att 82 miljoner kronor ska skjutas till skolorna i den kommande vårändringsbudgeten, som en kompensation för det merarbete som uppstod när vårens tänkta digitala prov i stället fick göras på papper. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.
– Det är ett resultat av våra påtryckningar, och en facklig seger, säger Anna Olskog, förbundsordförande för Sveriges Lärare.
TT skriver att det är skattebetalarna som får stå för notan.
– Ja, så är det ju med alla statliga utgifter att de förr eller senare kommer från skattebetalarna, säger skolminister Lotta Edholm.
Lotta Edholm konstaterar att vårens haveri blev ett bakslag i dubbel bemärkelse. Inte nog med att de digitala nationella proven uteblev, dessutom fick en redan hårt belastad yrkesgrupp utstå mer stress och arbete i onödan.
– Det är också ett misslyckande för att lärare har utsatts för ett stort merarbete på många skolor, säger skolminister Lotta Edholm.
– Det är klart att det är någonting som vi beklagar, verkligen.
Pågått sedan 2017
Det var i början av mars som Skolverket drog i handbromsen sedan det upptäckts flera allvarliga fel i den digitala provplattform. Skolverket har sedan 2017 arbetat med att digitalisera de nationella proven i en rikstäckande provplattform. Arbetet har hittills kostat nära 700 miljoner kronor, och under 2025 väntas kostnaderna uppgå till ytterligare drygt 150 miljoner kronor.
Men Lotta Edholm vill inte skriva under på att arbetet är "ett stort misslyckande".
– Jag tycker att det är ett misslyckande att man tvingades ställa in de digitala proven. Självklart, det var väl ingen som hade hoppats på att det skulle inträffa, säger hon.
Vill invänta utredning
Det var en systemuppdatering som orsakade felet i plattformen. Men Lotta Edholm vill inte ge några garantier för att Skolverkets digitala provplattform kommer att gå att använda utan problem framöver. Hon vill inte heller diskutera om det finns någon smärtgräns för när man inte kan lägga mer pengar på arbetet.
– Man måste invänta Skolverkets utredning, innan man drar några slutsatser om framtiden.
Edholm understryker att Sverige behöver centralt rättade digitala nationella prov. Framför allt för att få ett betygssystem som "är rättvisande".
LÄS MER:
Skolors tid för att kopiera proven: 5000 timmar
De drog in 175 miljoner på havererade plattformen
Maria Wiman: Jag är så in i helvete trött på att vara problemlösare