Slutreplik: Ingen tvekan om att läroboken favoriseras

Läraren debatt
Ilskan i Frida Engmans replik på min debattartikel ”Obalanserat om nya läromedel” går inte att ta miste på. En ilska som måhända springer ur vetskapen om att det ändå ligger något i kritiken.
Ytterst få författare till digitala läromedel erhåller stipendier från förbundet Läromedelsförfattarna. Vid den senaste utbetalningen uppgick summan stipendier till omkring 23 miljoner kronor. Digitala läromedel svarar i pengar räknat numera för omkring 25 procent av skolornas läromedelsinköp, vilket innebär att författarna till digitala läromedel sålunda skulle ha kunnat erhålla närmare 6 miljoner kronor i stipendier från Läromedelsförfattarna.
Skälet till att författarna till digitala läromedel inte erhåller stipendier är enligt Frida Engman att dessa läromedel säljs på licens. Ett orättfärdigt och tämligen svårbegripligt argument, kan man tycka. Den licens det här handlar om borde snarast jämföras med den copyright inklusive tillhörande kopieringsförbud som gäller praktiskt taget alla tryckta läromedel.
Påståendet om att alla författare får stipendier borde kanske granskas. Möjligen stämmer uppgiften i viss mån vad avser den senaste utbetalningen, men så har det absolut inte varit tidigare.
Vad gäller frågan analoga läromedel vs. digitala läromedel, råder det knappast någon tvekan om att Läromedelsförfattarna favoriserar läroboken. Att så är fallet framgår bland annat av förbundets yttrande över Läromedelsutredningens betänkande (SOU2021:70). Läromedelsförfattarna skriver visserligen att förbundet är ”teknikneutralt”, men i texten kan man bland annat läsa följande: ”Hos många huvudmän sker en förskjutning mot bara digitala läromedel, ofta driven av missriktad spariver. Tryckt media är en väl beprövad teknik. Vi kan se att lärare i våra undersökningar betonar betydelsen av läroböcker …”
Även jag välkomnar en fortsatt debatt kring den viktiga läromedelsfrågan. En diskussion där digitala läromedel inte ges en styvmoderlig behandling.
Rolf Ekelund, medlem i organisationen Läromedelsförfattarna, filosofie magister, utbildad ämneslärare, f d läromedelförläggare och tidigare ordförande i branschorganisationen Föreningen svenska läromedelsproducenter (FSL)
OM LÄRAREN DEBATT
Vill DU debattera hos oss? Gör så här!
Välkommen att göra din röst hörd i Läraren Debatt. Vi efterlyser debattinlägg om såväl skolpolitik som lärarnära professionsfrågor.
Skriv cirka 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort. Mejla till debatt@lararen.se