REPLIK: "Jomshof skulle behöva en örfil från vardagens karga tillvaro"

Läraren debatt Jag läser om Sverigedemokraternas skolpolitiska talesperson Richard Jomshofs visioner för svensk skola. Nedmontera flumskolan, skriver han. Bort med grupparbeten och egen faktasökning! Bort med slöjor och stökiga elever! In med klassisk katederundervisning och större befogenheter för lärare att piska eleverna till arbetsro! Ord och inga visor från Jomshof kan man konstatera, skriver Maria Wiman i en debattreplik.
Men jag kan inte låta bli att tänka: “Det här är gycklarnas högtidsdag". Ja förlåt, det är förstås ohövligt att uttrycka sig så och bättre kan jag nog. Men jag kan lik förbannat inte komma ifrån den där tanken som kittlar mina nerver ilskna. Det är ett imponerande sammelsurium av stora ord som dessvärre är så världsfrånvända att verkligheten inte ens går att skönja i lupp.
Vafalls, tänker jag. Jomshof är gymnasielärare i grunden men tycks ändå komma från en annan planet. Vadå flumskola? Vadå bort med grupparbeten och faktasökning? Vad vet ens Jomshof om Sveriges samlade lärarkårs undervisningsmetoder? Har han alltså funnit en magisk allenarådande universallösning på den enda rätta undervisningsmetoden? Eller vad exakt berättigar hans parti att gå in och peta i våra lektionsplaneringar?
Har han alltså funnit en magisk allenarådande universallösning på den enda rätta undervisningsmetoden?
Jag skulle vilja veta hur detta ska gå till om man hårdrar det. Tänk om Jomshof själv skulle prova att ha sista lektionen med åk 8 på fredagar när solen skiner utanför, eleverna har fått rotmos till lunch och magarna kurrar. Varsågod - här kan du varje vecka köra kadaverdisciplin vid katedern. Eller prova gärna att ha 27 levnadsglada åttaåringar i klassrummet mellan klockan 8 och 14. Testa att köra traditionella undervisningsmetoder (vad nu i hela friden det är) med dessa barn fem dagar i veckan, sex timmar per dag. Eller försök att enbart genom gammeldags metoder rusta eleverna för en modern värld där digitala verktyg och källkritisk kompetens är självklara inslag. Varsågod Jomshof, I dare you - hur länge skulle det hålla?
Låt oss konstatera att läraryrket är kreativt och måste så förbli. Här måste lämnas utrymme för oss yrkeskunniga att med benen i styrdokumenten fixa och trixa utan politikers omedelbara inblandning. Våra elever har ju olika personligheter, egenskaper och mål. Vi kan inte behandla dem som förprogrammerade robotar. Dessutom måste vi ta hänsyn till tid på dagen, elevgrupp, läromedel, skolans lokaler, vår egen personlighet, stoffets natur och tusen andra parametrar när vi lägger upp vår undervisning. Detta är vårt jobb - låt oss sköta det i lugn och ro.
Detta är vårt jobb - låt oss sköta det i lugn och ro.
För verkligheten är ju så beskaffad att den ofta skiljer sig ganska markant från teorin. Även om det ser galant ut i en debattartikel att uppmana till ökad lärarstatus genom raka led, pekpinne och en sträng fröken längst fram vid katedern, så är det förslag jag tror få lärare skulle sätta överst på önskelistan. Det är ju inte där skon klämmer. Att införa skoluniform, ordningsomdömen från första klass och förbud som begränsar religionsfriheten är ju bara tramsigt skuggfäktande. I synnerhet när en så betydande del av existerande forskning visar att det är goda relationer som är en förutsättning för god undervisning. Tänk om Jomshof hade skrivit lite mer om det, om fokus hade legat på att vi lärare faktiskt ska få tid att bygga en trygg grund i våra klassrum utan hårdare tag eller hot om jourskolor för de barn som inte riktigt passar in i den snäva mallen.
Jag står inte ut med tanken på att Jomshof ska diktera villkoren för hur jag lägger upp lektionerna för mina elever. Han känner inte mig eller min klass. Att berätta för mig att sättet jag jobbar på är flummigt är faktiskt ganska exakt motsatsen till att höja lärarstatusen. Det är en nedmontering av hela mitt arbete. Och det står jag inte ut med.
En liten örfil från vardagens karga tillvaro skulle göra mer än gott, en påminnelse om en lärarvardag han uppenbarligen glömt.
En politiker som tror att han gör lärare en tjänst genom att ovanifrån styra med lektionsplaneringar och domdera om undervisningsmetoder, borde snöra på sig innerskorna, svepa en kopp kaffe och hänga med mig en lång vecka i slutet av terminen. Jag vet att det var längesedan Jomshof arbetade som lärare. En liten örfil från vardagens karga tillvaro skulle göra mer än gott, en påminnelse om en lärarvardag han uppenbarligen glömt. Undervisning är nämligen inte så banalt att det finns ett enda rätt sätt. Det finns inga mirakelmetoder eller hokuspokusrecept, ingen kuckelimuckmedicin som fungerar på alla oavsett omständighet. Det är ett ständigt planerande, omvärderande och anpassande. Jag skulle önska att politikerna lämnade det jobbet till oss.
Katederundervisning och slöjförbud, speciella skolor för bråkstakar och införande av ordningsomdömen står alltså högt på agendan för Sverigedemokraterna. På riktigt! Höj nivån för tusan. Den är ju så jäkla låg att det är svårt för en myra att komma under. Ja, till och med för en myra som dansar limbo blir det svårt.
SKOLVALET 2022: Läs alla delar
L: "Svårt att vara både lärare och administratör"
MP: "Lärarna måste vara överordnade aktieägarna"
M: "Vi måste ha obligatorisk läxhjälp och lovskola"
C: "Bort med onödig administration i skolan"
SD: "Vi måste återinföra kunskapsskolan"
S: "Skolans drivkraft kan inte vara vinstjakt"
OM LÄRAREN DEBATT
Vill DU debattera hos oss? Gör så här!
Välkommen att göra din röst hörd i Läraren Debatt. Vi efterlyser debattinlägg om såväl skolpolitik som lärarnära professionsfrågor.
Skriv cirka 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort. Mejla till debatt@lararen.se