Gör något mot stress och orimliga prestationskrav!

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Många elever går till skolan med en klump i magen. De vet att deras skoldag kommer att innehålla ångest och stress.  Betygshets som kombineras med en rättsosäker betygsättning är en viktig orsak, skriver Julia Lindh, förbundsordförande i Sveriges elevråd SVEA.

Psykisk ohälsa ökar bland unga i Sverige och har gjort det de senaste decennierna. Både Skolverket och Folkhälsomyndigheten bekräftar detta i rapporter som bland annat visar att många unga upplever ängslan, oro eller ångest. Ett konkret exempel är att användningen av medicin mot huvudvärk ökar, framförallt bland flickor i 15-årsåldern. 60 procent av flickorna tar nu medicin mot huvudvärk minst en gång i månaden, jämfört med 40 procent av jämngamla pojkar.

Även om statistiken ger en bild så kan den ibland kännas distanserad från den verklighet som många elever lever i. Vi har medlemmar som vittnar om många sömnlösa nätter, panikångestattacker och omänskliga prestationskrav, för att bara nämna några exempel.

när det inte finns en dialog eller ett samarbete mellan elevhälsan och andra vårdinstanser.

För att bryta utvecklingen med den växande psykiska ohälsan krävs det att alla elever har tillgång till en förebyggande elevhälsa som har god dialog med såväl skolans övriga personal som andra vårdinstanser – och med eleverna.

Ingen elev ska gå till skolan med en klump i magen eller regelbundet äta värktabletter till följd av orimliga och onödiga prestationskrav eller uteblivet stöd. Att debatten väckts är bra, men eleverna som mår dåligt idag kan inte vänta. Vi vill se att makthavare agerar med åtgärder för att minimera riskerna för att elever ska drabbas av psykisk ohälsa och för att den som mår dåligt ska få den hjälp hen behöver!