Debatt: ”LR underkänner det arbete som vi utför”

Marknadsskolan
Förra veckan meddelade Lärarnas Riksförbund genom Ann-Marie Pålsson att de ska utreda hur skolor som drivs som aktiebolag kan fasas ut. För oss som arbetar som lärare och rektorer i fristående skolor är det häpnadsväckande att ett fackförbund arbetar för att deras medlemmarnas arbetsplatser ska stängas. Genom att stämpla våra skolor som illegitima underkänner de även det arbete som vi inom professionen utför.
Det torde inte vara någon nyhet för Lärarnas Riksförbund att det är stor efterfrågan på både lärare och rektorer i Sverige. Troligen skulle det inte vara särskilt svårt för oss att byta jobb, men vi har själva valt att arbeta på våra skolor. Vi är stolta över det arbete vi utför och hur vi lyckas med våra elever.
REPLIK – LÄS MER: ”LÄRARNAS RIKSFÖRBUND ÄR INTE UTE EFTER ATT STÄNGA SKOLOR”
Det är många faktorer som påverkar ens val av arbetsplats men om man skulle göra en undersökning så hamnar nog inte driftsform särskilt högt upp. Vi vill alla ha bra förutsättningar att utföra vårt uppdrag, för att kunna ge våra elever en så god utbildning som möjligt. Arbetsgivare som erbjuder detta finns hos alla huvudmän – kommuner, stiftelser och aktiebolag. Att vi som jobbar i skolan har en bra arbetsmiljö, möjligheter att utvecklas och en rimlig arbetsbörda är viktigare frågor än vem som äger skolan.
72 procent av alla grundskoleelever som har valt en friskola går i en skola som drivs i aktiebolagsform. För gymnasiet är motsvarande siffra 87 procent. Det är alltså ett betydande antal elever, lärare, rektorer och andra medarbetare som skulle förlora sin skola om Lärarnas Riksförbund fick sin vilja igenom. Vår fråga till ordförande Åsa Fahlén är: Hur ska medlemmar som arbetar på dessa skolor över huvud taget kunna känna sig representerade av er?
- Detta är en debattartikel. Det är skribenterna som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Skolvärlden.