Trånga gymnasieskolor får distansundervisa

Regeringen ökar möjligheten att införa fjärr- och distansundervisning om det krävs för att undvika trängsel i skolans lokaler. Foto: TT
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Nu får gymnasieskolan tillåtelse att övergå till distansundervisning, när det inte går att undvika trängsel i lokalerna. Samtidigt skärper utbildningsminister Anna Ekström (S) tonen mot arbetsgivarna:
– Jag vill inte höra om fler lärare som har möten i trånga lokaler, säger hon.

I våras infördes distansundervisning på gymnasiet för att minska resandet till och från skolan. Från och med måndag 23 november blir det möjligt att övergå till delvis distansundervisning för att undvika trängsel i lokalerna.

– Rektorerna kan lägga schema så att det blir färre personer i lokalerna, säger Anna Ekström.

”Bäst för eleverna”

Trots att ungdomar i åldern 17-19 står för en stor del av de nya smittfallen hon inte stänga gymnasieskolan helt och hållet.

– Gymnasieelever och skolans personal får ännu större möjligheter att göra rätt, pressa ner smittspridningen och hålla skolan öppen. För det är bäst för eleverna, säger Anna Ekström.

Samtidigt är hon tydlig med att om åtgärderna inte hjälper, så kommer regeringen att stänga gymnasiet.

En undersökning från Lärarförbundet, som Läraren.se skrivit om, visar att distansundervisning riskerar att öka ojämlikheten mellan eleverna.

LÄS: DISTANSUNDERVISNING ÖKAR OJÄMLIKHETEN MELLAN ELEVER

– Jag vill att skolorna ska vara öppna i Sverige så länge det bara går, jag vet hur viktig skolan är för barn och ungdomar och hela samhället. Skolan är särskilt viktig för barn och ungdomar som lever i fattigdom eller har det svårt på annat sätt, säger Anna Ekström.

Lärare bör få jobba hemifrån

Anna Ekström poängterar även att skolan är en arbetsplats, och att lärare ska få möjlighet att arbeta hemifrån när de inte undervisar.

– De regler som gäller alla andra arbetsplatser ska gälla lärare, säger hon.

LÄS: FHM:S RISKRAPPORT BYGGER PÅ GAMLA SIFFROR