Covid-frånvaron – därför vill Tegnell testa barn
Coronaviruset Barn smittar inte – ändå rekommenderar statsepidemiolog Anders Tegnell covid-test för barn över förskoleålder.
Folkhälsomyndighetens (FHM) reviderade rekommendationer inför hösten innehåller bland annat en svängning i fråga om munskydd.
Tidigare har FHM hävdat att det saknas tillräckliga bevis för att munskydd verkligen hjälper, samt att de är svåranvända och riskerar att göra att människor blir sämre på att hålla avstånd.
Nu har Anders Tegnell backat, och menar att skydden kan ha ett ”signalvärde” vid lokala utbrott.
Är det ett rimligt scenario med mask för till exempel förskolepersonal, vid ett utbrott?
– Nej, det tror jag inte. Det är så pass liten risk att barn ska smitta någon och väldigt liten risk att få en smitta i förskolan. Det är en väldigt liten risk att personal i förskolan blir smittade, mindre risk än för nästan vilket annat yrke som helst. Och för barn är det inget alternativ, de smittar sällan och det är problematiskt för dem att använda munskydd. Femton år är en rimlig gräns tycker vi, säger Anders Tegnell till Läraren.se.
Samtidigt inför FHM rekommendationer om att barn, från förskoleklass och uppåt, ska testa sig vid covid-symtom.
Om barn inte smittar, varför ska ni då testa barn?
– Framförallt för att det ska bli lättare för barn att komma tillbaka till skolan. Vi har fått många signaler under våren om barn som är hemma långa perioder. Det tycker vi är olämpligt, det är viktigt för barn att gå i skolan. Men också för att få veta i vilken grad de är smittade. Men också för att de ska komma tillbaka till skolan.
Du säger att barn inte driver smitta. Betyder det att barn inte smittar?
– Som med alla biologiska system – ordet inte finns inte. Konstiga saker händer med alla biologiska system, men de är inte viktiga. Det är inte de som gör en rullande pandemi i världen som blir större och större.
Den problematiska frånvaron i förskola och förskola, den handlar ofta om barn i utsatta grupper. Hur tror du att det är med testberedskapen?
– Jag vet faktiskt inte. Jag tycker att det är en viktig aspekt att följa, och att man i sin kommunikation lägger tryck på att nå de grupperna.
Gymnasieskolan har gått tillbaka för två veckor sedan. Har ni sett något i insjuknande-statistiken?
– Inget alls. Det är fortfarande tidigt, men det skulle kunna synas redan nu, och vi ser inga tecken än. Vi har fortsatt kontroll.
Bäst-före-datum på antikropparna närmar sig för de först insjuknande. Med tanke på att det finns fall av återinsjuknande rapporterade, hur påverkar de era rekommendationer framöver?
– Det finns två fall rapporterade av flera miljoner insjuknade. Det finns inget som talar för att det skulle vara gränsen, med stor sannolikhet ligger den längre bort än sex månader. Snarare att vi börja närma oss nio eller tolv månader.