Tegnells glädjebesked inför hösten

Tegnells prognos för höstterminen är en betydligt lugnare sådan, i coronaväg.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Det har varit ett tungt år för lärarna – men nu kommer statsepidemiolog Anders Tegnell med goda nyheter för skolan: i höst räknar han med att det rullar på mer eller mindre som normalt.

Lästips: Kommunen låter lärare och elever testa sig i skolan

Lärarnas arbetsbelastning är fortsatt hög, precis som smittspridningen. Det som vanligtvis är en stressig period med bedömning och betyg är stressigare efter ett drygt år med pandemi.

Fortfarande rasslar besked om stängda skolor in, och lärare smittas precis på tröskeln till att få sitt vaccin.

Lästips: Kommunen sen med munskydd – lärare hann få covid

Men, om den svenska vaccinationstakten håller i sig, så kommer majoriteten av lärare och andra som arbetar i skolan att ha erbjudits möjlighet att vara färdigvaccinerade när höstterminen rullar igång.

Tegnells besked om hösten

Och det får betydelse för det dagliga arbetet.

– Vi hoppas att det betyder att skolan kan bedriva sitt arbete på ett hyfsat normalt sätt, utan att behöva stänga eller att behöva bedriva undervisning på distans, säger Anders Tegnell till Läraren.se.

Menar du att det blir en normal skolgång, även om det är utbrott bland elever?

– Det måste fortsatt hanteras utbrott på olika sätt, men vår bedömning är att utbrotten kommer att vara betydligt ovanligare i en situation när smittspridningen är väldigt mycket lägre i samhället, säger han.

En kontroll som Läraren.se gjort med regionernas smittskyddsenheter visar att det är vanligare att lärare smittar varandra, eller sina elever, än att elever smittar sina lärare.

Lästips: Lärarna som smittar elever

– Det vanligaste scenariot är att lärare smittar elever som sedan smittar varandra privat, säger Annika Ersson, biträdande smittskyddsläkare i region Jämtland Härjedalen.

Det talar för prognosen

Det innebär i så fall ett stöd för Tegnells prognos om en lugnare hösttermin.

I hårt covid-drabbade Norrbotten har smittskyddsläkaren Anders Nystedt varit försiktig med att stänga skolorna.

– Mycket talar för att det inte har så stor effekt på smittspridningen. Det finns nästan tecken på att det är tvärt om – ungdomarna träffas mer nära när dom är ”lediga” än när dom är i den struktur som skolan erbjuder. Och vi har ju absolut kunnat se den effekten med ökad spridning i yngre åldersgrupper i samband med riktiga skollov, skriver han i ett mejlsvar.

LÄS ÄVEN
NYA LÖNELISTOR: Lärarlöner 2021 – se om du har rätt lön
Tredubbel lön – ändå tackar lärarna nej
Deras kollega dog i corona
Dina frågor om covid och sommar – experterna svarar