Tegnell: Säkert öppna gymnasiet – om det sker utan trängsel
Coronaviruset
Trots flera covid-utbrott i gymnasiemiljö under de senaste veckorna, oroar sig statsepidemiologen Anders Tegnell inte för ökad covid-smittspridning inför höstens gymnasieöppning.
– Men det beror på hur bra vi organiserar det hela, säger han till Läraren.se.
Vad vill DU fråga Tegnell & Co? Hör av dig till redaktionen@lararen.se så tar vi med oss era funderingar till Folkhälsomyndigheten!
Gymnasieskolorna övergick till distansundervisning i mars, och öppnade igen i juni. Till hösten ska de ta emot elever som vanligt.
Underlag för beslutet är bland annat Folkhälsomyndighetens kunskapsöversikt, som visar att barn och unga upp till 19 år sällan diagnosticeras med covid-19, och att de med få undantag behöver intensivvård. Det verkar heller inte som om skolmiljön driver virusspridningen.
Men rektorer som Läraren.se intervjuat menar att närundervisning är omöjlig att kombinera med Folkhälsomyndighetens råd.
LÄS MER: Ny rapport: Så stor covid-risk löper lärare
”Många arbetsplatser har större risker”
Nu svarar statsepidemiolog Anders Tegnell på kritiken i en exklusiv intervju.
Det har varit flera utbrott vid studentfester senaste tiden, hur många fler smittade får vi efter höstöppnandet?
– Det beror på hur bra vi organiserar det hela och ser till att den här gruppen inte behöver trängas i onödan, har stora morgonsamlingar och liknande. I sådana fall finns inget som talar för att det kommer att leda till något omfattande, i jämförelse med vad som händer i samhället i övrigt. Det finns många arbetsplatser som har större risker.
19 år, varför har ni dragit den åldersgränsen (för när man inte driver smitta)?
– Det är en ganska vanlig gräns man drar mellan vuxna och barn. Det finns ingen brytpunkt vid 19 när det gäller risker. Upp till 50-årsåldern är riskerna extremt små hela vägen.
Hur vet man att det inte smittar på skolor, gymnasiet har varit stängt och eleverna har inte rört sig på samma sätt som vanligt i samhället?
– Redan innan skolan stängde fanns det chans att bli smittad, och det finns extremt få fall. Och även om de inte går i skolan träffas de mycket ändå, det vet jag av personliga erfarenheter. Det är inte så att gruppen är isolerad, de träffas kanske ännu mer i andra sammanhang. Trots det har vi inte sett stora mängder fall alls.
Tegnell om testa elever
Varför har man inte testat unga i Kågeskolan, där det skedde ett stort utbrott, till exempel?
– Det måste du fråga dem. Men det var ganska tidigt, och jag tror att det kan handla om testkapacitet. Och all testning måste ske med ett syfte, inte bara för att det är roligt att veta.
Man kan få mer information om ifall barn driver smitta?
– Ja, men det är jättesvårt. Hur vet man hur smittvägarna går? Jag har pratat en del med isländska kollegor som har mindre grupper och haft mycket kapacitet och tittat noggrant på det. Och de ser, trots väldigt noggranna undersökningar, ingen smitta alls. Finland har tittat på flera skolor utan att se något. Det finns mycket underlag från olika håll som talar starkt för detta. Man kan smittas på skolor, som på vilken annan arbetsplats som helst. Vi vet från sjukvården att man kan ha smitta som inte är kopplad till själva vården, men som är kopplad till att man delar fikarum och tillbringar mycket tid tillsammans.
Hur orolig ska man vara som lärare?
– Jag tycker inte att man ska vara orolig. I vår rapport så visar vi att lärare tillhör den grupp som varit väldigt lite smittade.
Hur kan man veta det, med tanke på att lärare inte testats förrän nu?
– Vi har tittat på alla fall hittills, och vi har ganska många i Sverige, och vi har jämfört med olika yrkesgrupper. Och vi kom fram till att en yrkesgrupp som har väldigt lite smitta i förhållande till hur stor yrkesgruppen är, och jämfört med andra som rör sig i samhället i samma åldersgrupp, så är lärarna en grupp som blir så sjuka att de kommer till sjukvården klart mindre än andra grupper.
”Ska undvika kollektivtrafiken”
Men det är sjukhusvård ni mäter, inte den totala mängden smittade lärare?
– Det är toppen på ett isberg vi mäter. Det finns inget som talar för att toppen på isberget skulle se annorlunda ut för lärare, än för andra yrkeskategorier. Det är en helt accepterad teknik. När toppen är så stor som den är nu så är det en hög säkerhet.
Gymnasierektorer som vi pratat med undrar hur de ska kunna ha skolan öppen, om elever och lärare ska undvika lokaltrafiken. När öppnar den?
– Det är inte vi som öppnar och stänger kollektivtrafiken, det är en lokal fråga som sköts i varje region. Det är ju en bit fram till efter sommaren, och det beror på hur det utvecklar sig. Men rekommendationen att man ska undvika kollektivtrafiken så mycket man kan, det är inte helt otänkbart att den ligger kvar. Men det är inget förbud.