Tegnell: Så länge varar covid-kaoset i skolan
Coronaviruset
Minst en vecka till – så länge varar covid-kaoset i skola, förskola och på fritids, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. Folkhälsomyndigheten (FHM) arbetar samtidigt med hur covid-rekommendationerna för skolan ska se ut efter att restriktionerna slopats.
Lärare saknas överallt. Lektioner ställs in och föräldrar uppmanas att ta hem sina barn från förskolan. Men från och med 9 februari släpper regeringen de flesta restriktionerna.
Lärare kommer inte längre att ha förtur till testning, eftersom endast personal och patienter inom vård och omsorg kommer att PCR-testas. Samtidigt lyfts hemkarantänen bort för alla som bor med en covid-sjuk person.
Då kommer nya rekommendationer
Men trots att de lyfta restriktionerna innebär ett steg mot ett pandemislut, är situationen fortfarande kaotisk på sina håll. Frågan är hur länge lärarna kommer att arbeta under extremt personalbortfall.
– Jättesvårt att veta. Vi tror att vi kommer att nå en topp, antingen är vi där nu eller möjligen någon gång under nästa vecka. Det kommer nog vara så en vecka till, det ska man nog räkna med, säger Anders Tegnell till Läraren.se.
Besked om eventuella rekommendationer för skolan är på gång från FHM.
– Vi håller på under den här veckan och tittar på hur rekommendationerna ska se ut för olika typer av miljöer, skolan är en, hälso- och sjukvård och omsorgen är en annan. Vi återkommer under veckan om i vilken utsträckning den typen av rekommendationer finns, och i vilken utsträckning de ska förändras, säger Anders Tegnell till Läraren.se.
Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand gläds delvis åt dagens besked.
– Jag tror hela samhället längtat efter detta besked och självklart är det positivt att restriktionerna nu kan hävas. Samtidigt ser vi att smittspridningen fortsatt är stor, inte minst bland barn och elever i skolor, förskolor och fritidshem. Lärarnas arbetssituation kommer inte att bli mindre ansträngd för att det står 9 februari i kalendern, säger hon.
Stor andel ovaccinerade
Bland 12-15-åringarna är en tredjedel fortfarande ovaccinerade.
Frågan är vilken betydelse det har för den kommande skolsmittan?
– Nog inte jättestor tror vi. Det är en grupp som ju väldigt sällan blir allvarligt sjuk och med omikron blir man det ännu mindre allvarligt sjuk. De flesta som hittas har nästan inga symptom alls så vi tror inte att det kommer att påverka särskilt mycket fortsättningsvis. Så länge lärarna tar sina tre doser har de ett väldigt bra skydd mot allvarlig sjukdom och ett ganska bra skydd mot att överhuvudtaget bli sjuk, säger Anders Tegnell.
Men för lärarna börjar ett nytt jobb.
– Två års pandemi har slitit hårt på Sveriges lärare och nu står vi med utmaningen att ta igen kunskapstappet. Jag hoppas att politikerna inser hur stora resursförstärkningar som nu måste till – och att såväl regeringen som huvudmännen vidtar de åtgärder som krävs för att värna lärarna och komma till rätta med den skenande arbetsbelastningen, säger Johanna Jaara Åstrand.
LÄS ÄVEN:
Wiman: Jaså FHM, verksamheter har varit funktionella säger ni