Utökar munskyddskrav – förutom i skolan

Stockholm rekommenderar distansundervisning efter sportlovet för samtliga högstadie- och gymnasieskolor. Munskyddskravet som ska gälla dygnet runt omfattar dock inte skolmiljö.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

När region Stockholm skärper rekommendationerna införs munskydd i inomhusmiljö på arbetsplatser där det är svårt att hålla avstånd – men inte i skolan.

LÄSTIPS: Hela listan: Här tjänar lärare mest – och minst

Resor till fjällen, muterade virusvarianter och ökad smittspridning gör att regionerna inför ytterligare restriktioner för skolan efter sportlovet.

Men hur munskyddskravet ser ut skiljer sig. Gymnasielärare i region Gävleborg rekommenderas munskydd när de inte kan hålla avstånd, men inte lärare i Stockholm, Västra Götaland eller Skåne.

Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande, reagerar på att lärare inte omfattas av de nya rekommendationerna om munskydd.

– Det håller inte att fortsätta undanta skolorna från de rekommendationer som omfattar resten av samhället, för att minska smittspridning och hålla människor friska.

– Vi lärare är inte immuna mot covid. Och utan friska lärare – ingen undervisning alls, säger Johanna Jaara Åstrand.

Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande.

Region Stockholms smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund säger att frågan om munskydd i skolan är en för stor fråga för att behandla regionalt.

– Skolan är en komplex miljö där det handlar om en kombination av arbetsmiljö och en lärandemiljö för eleverna. Den hanteras på nationell nivå, och inte i de här rekommendationerna, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i region Stockholm.

Statsepidemiolog Anders Tegnell varnar under tisdagens presskonferens för att frågan om munskydd blir för ensidig.

Vad säger de nationella riktlinjerna om munskydd i skolan?

– Munskydd vara ett komplement, men får aldrig ersätta att hålla avstånd. Vi har sagt att man behöver göra den riskvärderingen på enskilda arbetsplatser. Vi är övertygade om att det på de flesta andra arbetsplatser finns väldigt mycket andra åtgärder man kan vidta innan man behöver gå mot munskydd, som inte har en jättebra effekt. Annars riskerar man att få en sämre situation, säger han till Läraren.se.

Vad säger du till lärare som vittnar om att det inte går att hålla avstånd?

– Vi kan gå tillbaka till statistiken vi ofta diskuterat, att lärare inte är en utsatt grupp.

Men ska de ha munskydd eller inte när de är inomhus långa perioder och det inte går att hålla avstånd?

– Jag tycker inte att man generellt kan säga det. Man måste jobba med hålla avstånd, sprida ut lektioner, man sprider ut sig i olika salar, man sprider ut matraster. Det finns säkert mycket att jobba med, säger Anders Tegnell.

Distansundervisning efter sportloven

Samtliga högstadie- och gymnasieskolor i regionen rekommenderas nu att gå över till distansundervisning veckan efter sportlovet, precis som skolor i Skåne, Gävleborg, Södermanland och Västra Götaland.

LÄSTIPS: Så mycket mindre tjänar lärare än andra akademiker – län för län

Oacceptabelt sent beslut

Jaara Åstrand är också kritisk till de sena beskeden, Västra Götalands-regionen gick ut med sina skärpta rekommendationer kvällen innan skolan startade på måndagen.

– Det är helt oacceptabelt att rektorer, lärare och elever fortsätter att utsättas för dessa sista-minuten-besked. Vi har förståelse för att läget hela tiden förändras, men lärarna visas ingen förståelse. Skolan behöver planeringsförutsättningar, säger Johanna Jaara Åstrand.

Anders Malmquist är grundskoledirektör i Malmö stad.

– Jag fattar inga beslut utan att smittskydds rekommendationer. Vi säger att våra skolor behöver få framförhållning, de säger att de försöker men att det är svårt under en pandemi, säger Anders Malmquist.

Här är regionerna som infört nya skolrestriktioner

Skåne: Distansundervisning för högstadiet och gymnasiet veckan efter sportlovet (vecka 9). Sedan återgång till växelvis när- och fjärrundervisning för båda stadier. Regionen rekommenderar inte munskydd för lärare.

Västra Götaland: Distansundervisning veckan efter sportlovet för högstadium och gymnasium (vecka 8 och 9). Regionen rekommenderar inte lärare att använda munskydd.

Stockholm: Distansundervisning för högstadium och gymnasium efter sportlovet (vecka 10). Inga rekommendationer om munskydd för lärare.

Gävleborg: Distansundervisning för högstadium och gymnasium (vecka 9). Gymnasielärare kan använda munskydd när det inte går att hålla avstånd.

Västerbotten: Distansundervisning rekommenderas för högstadie- och gymnasielärare i Skellefteå kommun.

Södermanland: Distansundervisning införs under vecka 9 och 10 för högstadiet och gymnasiet. Munskydd rekommenderas inte i skolan.

Gotland: Utökad distansundervisning efter sportlovet.

LÄS ÄVEN

Wiman: Lärare har behandlats lite si och så under pandemin

FHM lovar lärarna ny riskrapport

Läraren Carina fick stroke av jobbet: ”Tänkte nu dör jag”