Smittskyddsläkaren: ”Då är det dags för screening i skolan”
Coronaviruset Trots Folkhälsomyndighetens besked om att symtomfria kollegor ska screenas vid utbrott i skolmiljö, är flera regioner tveksamma. Gunilla Persson, smittskyddsläkare i Västerbotten, förklarar hur regionen hanterat det stora utbrottet skolan i Lycksele.
LÄSTIPS: Regionerna tveksamma inför skoltester
Utbrott i skolmiljö rapporteras dagligen, och Läraren.se har tidigare i veckan rapporterat att de skärpta testreglerna på arbetsplatser även gäller i skolan.
Men för regionerna är det ännu inte tydligt hur de skärpta screeningreglerna ska genomföras.
Smittskyddsläkaren Gunilla Persson ger sina råd för hur du som huvudman eller rektor kan hantera utbrott i skolmiljö.
Börja med att vidta övriga åtgärder:
- Kan de som varit i närkontakt med den smittade jobba hemifrån? Genomför covid-test innan de går tillbaka till arbetet.
- Se över möjligheten att hålla avstånd, till exempel i fikarummet.
- Behöver verksamheten stänga?
- Behöver en enskild klass gå över på distans?
Då gäller screening
Om det till exempel inte går att skicka hem närkontakter, eller om man inte vet vilka som är närkontakter, kan det bli aktuellt med screening. Detta har använts i Lycksele, där det fanns smittspridning i flera skolor.
– Det bästa är att ta in en vårdgivare som gör snabbtester på alla två-tre gånger i veckan, i samband med att man går på sitt arbetspass, det har flera större företag gjort och det fungerar bra, säger Gunilla Persson.
Men alla har inte råd och möjlighet till extern testhjälp.
– Då kan de använda PCR-egentest, nackdelen är att svar anländer dagen därpå, man kan alltså hinna jobba under smittsam fas ändå – så man behöver tänka igenom när testet ska göras, säger Gunilla Persson.
LÄS ÄVEN
Nya testregler på jobbet – detta gäller för skolan
Även lärare plockas in av Skolinspektionen
Wiman: Utbildning är en mänsklig rättighet – inte sportlov i Åre