Skolinspektionens svar på kritikstormen: ”Måste ta hänsyn till situationen”

Generaldirektör Helén Ängmo på Skolinspektionen säger att de inte har mandat att upphöra med inspektionerna helt, men att de kommer corona-anpassas för att inte belasta lärare ytterligare.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Skolinspektionens generaldirektör Helén Ängmo tar nu ett steg tillbaka och försöker lugna rektorer och lärare i den kritikerstorm som blåst upp. Hon betonar att Skolinspektionen inte kommer att utföra traditionella skolinspektioner och utdöma viten eller återkalla tillstånd utan ägna sig åt förenklade skolinspektioner.

Helén Ängmo säger att rektorernas och lärarnas ilska beror på att de har missförstått situationen och att de kanske tror att Skolinspektionen nu ska granska skolor på bred front. Hon försäkrar att de nya skolinspektionerna under pandemin kommer att vara en light-version av en traditionell inspektion och det kommer inte utdömas viten eller återkallas några tillstånd.

Förstår du rektorernas och skolpersonalens ilska?

– Jag tycker det ser ut som man uppfattat det som att vi nu ska ut på ett väldigt brett sätt på varje skola och att vi skulle betunga lärare och rektorer mycket. I själva verket handlar det inte alls om det. Jag har beskrivit att vi ska göra det här på ett förenklat och anpassat sätt. Det verkar inte som det nått fram. Det är inte bra och det är tråkigt. Skolinspektionen har ju gjort en rad begränsningar i sitt arbete just nu, men vi har ju ändå ett uppdrag så vi måste ändå jobba med det uppdraget på ett anpassat sätt, säger hon.

Flera kritiska rektorer, som Lärarnas tidning pratat med, anser att ni borde kunna hämta in de uppgifter ni behöver i efterhand och inte mitt i en pandemi?

– Det är inte lätt att beskriva saker i efterhand. Det är just nu som eleverna ska få sin undervisning fram till sommarlovet och sedan har man även möjlighet att använda vissa delar av sommarlovet. Men det handlar inte om att vi ska använda våra skarpa verktyg med höga vitesbelopp eller återkallanden nu. Vi måste självklart ta hänsyn till situationen. Det kanske handlar om mildare kommentar till skolan att det här och det här tror vi ni kan förbättra. Om det blivit så pass ansträngt på skolorna att vissa rättigheter inte går att ge till eleverna så är det inte vi som kan lätta på lagstiftningen utan det måste regeringen i så fall besluta om de vill göra. Vi har inte det mandatet, säger hon.

Helén Ängmo anser inte att det är rimligt att Skolinspektionen helt skulle upphöra med sina skolinspektioner under denna period.

– Det vore inte möjligt, som jag ser det, i den här situationen utan det mest rimliga är att vi anpassar oss och jobbar begränsat från Skolinspektionens sida. Det handlar om att vi kommer ställa frågor via Skype under kanske en halvtimme eller en timme till skolhuvudmän och en grupp rektorer. Det borde vara rimligt men vi ska vara lyhörda och om det är ett jobbigt läge så finns det möjligheter att vi kan genomföra intervjun vid ett senare tillfälle, säger hon.

Skolinspektionen kommer, enligt henne, inte begära in en massa skriftlig dokumentation utan inspektörerna får själva ta fram de skriftliga underlag de behöver. De behöver främst intervjua skolhuvudmän och rektorer och endast i begränsad omfattning dra in lärare i frågorna om vilka utmaningar skolorna ser när det gäller exempelvis stöd till elever och undervisningstid.

– Vi som inspektion behöver få en inblick även i det här läget för att vi ska kunna avgöra hur vi gör med våra insatser. Vi behöver också förmedla bilder till regeringen av vad som händer just nu. Jag är den första att förstå att lärare och skolledare har en väldigt tuff och svår arbetssituation just nu. Just därför har vi anpassat vår inspektion, säger hon.

Har ni informerat regeringen om att ni ska köra igång med skolinspektion igen?

– Ja vi har sagt det till regeringskansliet att vi ska göra inspektioner men på ett välavvägt sätt. Däremot har vi inte beskrivit detaljer kring inspektionerna. Jag har  beskrivit våra utgångspunkter detta för statssekreteraren i samband med ett möte tillsammans med andra skolmyndigheter, säger hon.

Ni har inte mandat att själva besluta om ni ska upphöra med skolinspektionerna under den här perioden utan det är ett beslut som regeringen i så fall måste fatta, är det korrekt?

– Vi kan inte själva lätta på lagstiftningen utan vi har ett uppdrag att inspektera utifrån lagstiftningen och i det här fallet utifrån den nya förordningen, säger hon.


 

LYSSNA PÅ NYA AVSNITTET AV PODCASTEN HAMID & MARIA:

https://open.spotify.com/episode/2uFxhRnLiQG09T4JnvJy9i?si=-6hTFafKSVCTLjckZ_raBw