Så reagerar lärarna på restriktionerna

Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet, tycker att regeringen måste anpassa kraven på lärarna och skolan under pandemin. Foto: Izabelle Nordfjell och Getty Images
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Regeringen inför tuffa restriktioner för att stoppa covid-smittan. Men för lärarna verkar andra regler gälla. Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet, vittnar om uppgivenhet ute i skolorna.

Onsdagens presskonferens med utbildningsminister Anna Ekström (S) resulterade i att gymnasieskolor får utökade möjligheter att övergå till distansundervisning.

På twitter rasar lärarna. ”Vi flyttar hela samhället till skolan! Där finns ingen smittspridning” skriver en lärare.

"Frågan är hur många som frivilligt och helt oskyddade skulle gå in i ett underdimensionerat, dåligt ventilerat rum med 30 stycken 18-åringar? Handen upp alla som anmäler sig!” twittrar en annan.

FHM: RISKRAPPORT BYGGER PÅ GAMLA SIFFROR

Smittspridare

Bakgrunden är att unga mellan 17-19 visat sig vara stora smittspridare. Ändå fortsätter gymnasieskolan att vara öppen.

– Beskedet om åttapersonersgränsen påverkar hur lärare känner inför att arbeta med hundratals elever som samlas på samma ställe under till exempel matsituationerna – det är ett hån mot Sveriges lärare, säger Johanna Jaara Åstrand.

Kraven ökar

Med restriktionerna ökar kraven på lärarkåren.

– Lärare rycker in för kollegor som stannar hemma med symptom och undervisar både digitalt och i klassrummet, de ser till att elever håller avstånd i uppehållsrum, korridorer och matsalar, och de sköter extrastädningen. Det är inte klokt att lärarna lämnas själva att kompensera för pandemins alla konsekvenser. Lärarna förväntas både begränsa smittspridning och samtidigt fortsätta ta ansvar för undervisning som om allt vore som vanligt, säger Johanna Jaara Åstrand.

Hon har tidigare efterlyst lättnader för kåren under pandemin, till exempel slopade utvecklingssamtal och praktikperioder.

HEMLIN: ”TÄNK UTANFÖR SKOLANS TRÅNGA VÄGGAR”

– Regeringen måste anpassa kraven på lärarna och skolan under pandemin. "Det ska vara lätt att göra rätt" säger Anna Ekström. Just nu gör bristen på lättnader situationen allt svårare för lärarna. Arbetsgivarna måste hyra extra lokaler, extra städ och extra personal som kan tillse att eleverna håller distans och följer riktlinjer. Om arbetsgivaren inte har råd, måste staten kliva in med resurser, säger Johanna Jaara Åstrand.

– Det är klart att lärarna vill att skolan ska vara öppen och undervisningen igång, men utan friska lärare – ingen undervisning alls. Nu behövs åtgärder som ser till att lärarna håller, säger hon.

LÄS ÄVEN

Lärarnas covid-19-frågor – och svaren