Så försvårar corona arbetet med slutbetygen

Coronaviruset
Corona har orsakat distansundervisning på gymnasiet, och inställda nationella prov både där och på högstadiet – vilket försvårar betygssättningen.
– Utan ett kursprov kommer det aldrig bli rättvist, säger matematikläraren Annika Bechtel.
Göteborg och Stockholm tillhör de kommuner som ställt in studentfirandet – men slutbetyg ska eleverna ha. Detta trots att det gymnasieskolan undervisar på distans sedan en dryg månad. Slutbetyg ska också sättas av lärare i årskurs nio, i år utan de nationella proven som underlag.
– Det känns lite ovisst hur man ska bära sig åt. Vi håller på och pratar med vår ledning, vi vill gärna plocka in eleverna och göra ett kursprov. Det skulle ge oss ett bedömningsunderlag så att vi kan jämföra eleverna med alla andra övergångar. Men det vet vi ännu inte om vi får lov att göra, säger Annika Bechtel, som undervisar en avgångstrea i matematik på Peder Skrivares skola i Varberg.
Blir det inte kursprov på plats i skolan, då tvingas lärarna till examinationer på distans.
– Där kan vi aldrig kontrollera att de inte sitter med något under bordet, på samma sätt. Det kommer ändå inte att bli rättvist på samma sätt, de här eleverna har inte haft samma hjälp under de sista veckorna, säger hon.
Olle Linton är inte beroende av nationella prov för sina elevers avgångsbetyg. Han undervisar i historia, religion och filosofi på Östra reals gymnasium i Stockholm:
– Jag har bra på fötterna – och utformar mina kurser så att jag får väldigt mycket material under kursens gång, jag har inget slutprov som kan hamna i riskzonen, säger han.
– Sen är det så klart en rättssäkerhetsfråga, kanske sitter den en högt begåvad storasyster och skriver någons prov någonstans. Men under rådande situation känner jag att jag inte kan kontrollera det. Det är bara dumheter att ha ambitionen att elever ska ha en normal skolgång när det ser ut som det gör. Jag tror att de flesta lärare passar lösningar som passar deras kursämnen och elever på bästa sätt, säger Olle Linton.
Camilla Fogelqvist
Förhoppningen är att de ska kunna kvalitetssäkra betygen för alla nior, både vad det gäller A-betygen och de elever som riskerar att inte nå upp till kraven för E, och som kan behöva sommarskola.
– Vissa elever har varit borta i flera veckor. Andra har inte alls varit borta. Så det blir lite knappt om tid att ta igen allt som måste hinnas. Men det är många som varit och är borta.
Arbetsbelastningen ökar för att jag behöver kontakta elever och vårdnadshavare, båda vill ha mer information, säger Camilla Fogelqvist.
Hur trygg känner du dig inför slutbetygen?
– Jag har haft klassen så mycket, så jag känner mig trygg med det ändå. Men jag tänker att vi matematiklärare gör ett eget slutprov, och vi skulle velat ha mer tid till förberedelse och efterarbete. Det har vi inte fått, säger hon.
Eleonore Bäcklund, förstelärare i svenska vid Midgårdsskolan i Umeå, känner sig trygg med det bedömningsunderlag hon fått in hittills, i alla fall med tanke på omständigheterna.
– Just nu ser jag inte vad som skulle kunna underlätta för mig förutom att avgångseleverna fick komma tillbaka till skolan igen, säger Eleonore Bäcklund.