Rektorn: ”Skyddsstoppet gav personalen kraft att mobilisera”

Hälften av personalen på en förskola i Umeå testade positivt – då utfärdade Lärarförbundet, med huvudskyddsombud Ann-Kristin Rådal i spetsen, ett skyddsstopp.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Lärarförbundet i Umeå utfärdade skyddsombudsstopp på en förskola när hälften av personalen testat positivt för covid-19. Arbetsgivarens handlingsplan gjorde det möjligt att öppna igen dagen därpå.
– De tog oss på stort allvar, säger Lärarförbundets huvudskyddsombud i kommunen, Ann-Kristin Rådal.

LÄS ÄVEN: LÄRARNAS COVID-19-FRÅGOR — OCH SVAREN

Runt om i Sverige rapporteras skräcksiffror om coronasmitta i skolor och förskolor.

I Umeå valde Lärarförbundet att utföra skyddsombudsstopp på en förskola, trots att region Västerbotten inte ansåg att det var läge ur smittskyddssynpunkt.

Rektorn klädde barnen

Men personalen var tungt belastad, åtta av tolv ordinarie anställda och tre vikarier har konstaterats positiva för covid-19. Samtidigt var det svårt att skaffa vikarier till en drabbad arbetsplats.

Då var det dags, beslutade Lärarförbundets två huvudskyddsombud, Ann-Kristin Rådal och Per Edberg.

– Rektorn satt i hallen och klädde på barnen sina overaller. Det var väldigt hög arbetsbelastning, stor oro, de få vikarier som var på plats var nya i verksamhten. Så vi bestämde oss, säger Ann-Kristin Rådal.

Skyddsstoppet blev ett faktum på onsdagsmorgonen. Men redan på torsdagen gick förskolan igång igen.

– Arbetsgivaren tog det på stort allvar, så det blev aldrig aktuellt att koppla in Arbetsmiljöverket. Annars skulle det vara intressant att se vad de skulle säga, säger hon.

Kommunens handlingsplan ser ut att fungera. Bland annat vädjar kommunen till föräldrarna på förskolan att hålla barnen hemma.

LÄS ÄVEN: EFTER LÄRARFÖRBUNDETS KRAV — BARN TILL COVID-SJUKA SKA STANNA HEMMA

– De kan inte besluta att föräldrar inte får lämna sina barn på förskolan, men de går ut med en vädjan om att föräldrar ska hålla sina barn hemma. Och den informationen ska finnas på flera olika språk, så att alla förstår och känner sig lugna, säger Ann-Kristin Rådal.

På den drabbade förskolan är läget lugnare. Totalt var fyra barn på plats under fredagen.

– Skyddsstoppet gjorde att alla fick ett tillfälle att mobilisera kraft, och sätta upp en handlingsplan som fungerar över hela styrkedjan, som gör att arbetsbelastningen på den ordinarie personalen minskar. Vi har en viss överanställning för att lätta på trycket, säger rektorn. 

LÄS ÄVEN:
TEGNELL: ”ALLA INSER ATT DET ÄR SVÅRT ATT HÅLLA AVSTÅND I FÖRSKOLAN”

I handlingsplanen ingår bland annat två veckors överbemanning ur kommunens personalpool.

Men finns det vikarier att få tag i, med tanke på att många förskolor lär vara drabbade?

– Den här förskolan är särskilt drabbad, och de har plockat personal från andra områden till den här förskolan. Jag hoppas att det funkar. Det måste ske långsiktigt, så att det inte blir människor som kommer och går, säger Ann-Kristin Rådal.

Andra åtgärder är att rektorn, som ansvarar för tre förskolor sammanlagt, fortsätter att arbeta på plats.

– Det här är ett krisläge. Jag kommer arbeta för att trygga medarbetarna på den här förskolan, och då får de andra stå tillbaka just nu, säger hon.

Lättar på kraven

Samtidigt övergår förskolan till anpassad verksamhet, och kraven sänks.

Barnen hämtas och lämnas ute, barngrupperna vistas ute så mycket som möjligt och tvärgrupperna är strukna.

– Rektorn måste prioritera arbetsuppgifterna. Självklart ska vi ha en bra verksamhet, men i det här läget är det viktigast med omsorg och att personalen håller, säger Ann-Kristin Rådal.

EFTER KRAVET: FÖRSKOLORNA SOM FÅTT SKYDDSUTRUSTNING