Peter Fredriksson: Inga lättnader för gymnasieskolan

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson stänger dörrarna för delvis distansundervisning på gymnasier i höst. Foto:
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Rektorer i Läraren.se rundringning är oroliga för att gymnasielärare också ska tvingas till sådant dubbelarbete som drabbat grundskollärare under våren. Men covid-råden står kvar – och det blir ingen öppning för delvis distansundervisning på gymnasiet.

Rektorerna är bekymrade – en öppen gymnasieskola är svår att förena med Folkhälsomyndighetens covid-restriktioner.

Peter Fredriksson, generaldirektör för Skolverket, säger att beslutet står kvar – utan öppning för viss distansundervisning.

– Den nuvarande förordningen tillåter inte det. Men det här är samma frågor som grundskolorna har brottats med: hur ska man organisera verksamheten, hur tänker man kring lunch och raster, det där är något vi har försökt att svara på under våren. Det är i stor utsträckning samma råd vi kan ge gymnasielärarna, säger han.

”Schematekniska lösningar måste till”

Det gäller alltså att undvika rusningstrafik, tvätta händerna och hålla avstånd.

Den stora skillnaden mot grundskolan är kollektivtrafiken, gymnasieelever rör sig i större utsträckning än grundskoleelever.

– Vi uppmanar rektorerna att lägga schemat så att eleverna börjar vid olika tider, har raster vid olika tider, att se till att elever inte samlar sig i korridorer. Det är schematekniska lösningar som måste till, säger han.

I Läraren.se:s intervjuer framkommer oron för dubbelarbete för gymnasielärarna. Att de dels ska undervisa elever på plats, dels undervisa elever som är hemma med lätta symptom. Men också att den nya schemaläggningen innebär längre dagar, eller kompakta lektionssjok.
– Jag har själv lagt schema ett antal år och jag är inte säker på att det behöver bli så. Det finns regleringar när det gäller lärares arbetstid, annars blir det dyrt, säger Peter Fredriksson.

Hur ska man få ihop alla krav?
– Jag kan inte svara på hur man får ihop det där. Det är bra att de funderar på frågorna redan nu och inte börjar till hösten. Jag tror att en erfaren schemaläggare klarar av det där.

Kommer några beslut om lättnader vad gäller kraven på närundervisning?
– Inte vad jag känner till. Vi utgår ifrån att gymnasiet kommer att klara det här, och stå inför samma utmaningar som grundskolan, och hantera dessa utmaningar. Det gjorde grundskolan. Det blir en del svårigheter och problem. Men i dessa tider av smittspridning är det svårt att tänka sig att skolan går helt fri från konsekvenser. Vi är glada åt att gymnasieskolan öppnar igen, men det blir inte som vanligt, säger Peter Fredriksson.

Får undervisa på distans med symptom

Ett undantag gäller, gymnasielärare som har lätta symptom, men inte behöver sjukskriva sig, får undervisa hemifrån.

– Då är det möjligt att undervisa på distans, om man inte kan vara på sin arbetsplats och göra sitt arbete ska man kunna undervisa på distans. Men är man sjukskriven ska man inte arbeta, säger Peter Fredriksson.

Läraren.se har sökt utbildningsminister Anna Ekström för en kommentar, men hon avböjer.

LÄS MER: Rektorerna: Gymnasieöppning en omöjlig ekvation

LÄS MER: Nya kraven på gymnasiet inför hösten