Får äntligen munskydd — men tyvärr för sent...

Maria Reinhed på Almtunaskolan i hårt covid-drabbade Uppsala får äntligen skyddsutrustning av sin arbetsgivare. Foto: Johan Strindberg
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Ett år in i pandemin får läraren Maria Reinhed äntligen munskydd av sin arbetsgivare. Men då är det försent.

LÄSTIPS Nya regler – då ska lärare bära munskydd

Smittspridningen är hög, 459 fall per 100 000 invånare vecka 15. Barn och unga står för en femtedel, enligt regionens smittskydd. Därför har Uppsala infört ”personlig lockdown”, ett grepp för att få människor att i högre grad stanna hemma och följa restriktionerna.

Under hela covid-året har Maria Reinhed stått framför sin mellanstadieklass på Almtunaskolan.

Först nu får hon skyddsutrustning av sin arbetsgivare. Men då är det försent. 

Det positiva covid-testet är ett faktum.

– Det är läskigt. Man är orolig. Det känns som en vanlig influensa men det verkar som att vad som helst kan hända närsomhelst. Man vet inte var man landar, säger hon.

Den som vill ha munskydd i skolan behöver anmäla sitt intresse – och majoriteten av lärarkåren har sagt ja.

– De frågade vilka som vill ha. Jag ville gärna ha munskydd, kanske kommer det en sväng till när jag skulle vilja ha det. Men ska jag behöva säga det inför alla kolleger och framstå som livrädd? Det borde bara ha kommit, säger hon.

Oron har funnits där under hela pandemiåret.

– Värst har det varit nu under senare tid, när så många barn är sjuka, säger Maria Reinhed.

LÄSTIPS Tegnells peppande ord till alla lärare

Bristvara

Trots lärarkrav har munskydden dröjt, något som Uppsala Nya Tidning var först med att rapportera.

– Vi har varit noggranna att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer under hela pandemin. Det finns ingen generell rekommendation om att personal i skola och förskola skulle bära munskydd, däremot fanns det en generell brist på utrustning, och hälso- och sjukvården skulle prioriteras. Det har hela tiden varit möjligt för personal att bära skyddsutrustning om de bekostar det själva, säger Christina Stenhammar, avdelningschef för barn- och elevhälsa vid utbildningsförvaltningen i Uppsala kommun.

LÄSTIPS Tegnell: Då ökar munskydd smittorisken

– Vi måste också ta ett ansvar för den nationella tillgången på skyddsutrustning och att den ska användas där den behövs. Nu när fler barn blir smittade och virus fått mer spridning i skolan, och med tanke på den oro som medarbetarna har signalerat tyckte vi att det var viktigt att erbjuda skyddsutrustning, säger hon, till Läraren.se.

Lärarförbundet: ”Bra gest”

Elisa Erikson är ordförande för Lärarförbundet i Uppsala.

– Många tycker säkert att det är en bra gest. Sen är det svårt att veta om man ska använda det, om det behövs, om det hjälper, säger hon.

Maria Reinhed tycker att skyddsutrustningen är bra att ha, det känns tryggt med munskydd och visir om smittan blir ännu värre.

– Det är nästan värre nu när så många barn är sjuka. Jag har haft tur, väldigt många föräldrar tar ansvar och går och testar barnen. Då blir man tryggare, att få återkoppling från föräldrarna när barnen är negativa. Men när barnen säger att de har ont i halsen, eller inte mår bra… då ökar stressen, säger hon.

Ett längre reportage från Uppsala kommer i tidningen Läraren.

LÄS ÄVEN

Kommunen som ger lärarna covid-ledigt
Skralt med covid-bonus för lärare – resultat från 22 största arbetsgivarna
Wiman: Lärares coronabubblor är kolossalt trånga