FHM: Rektorer mest i riskzon för covid 19

Lärare, förskollärare och barnskötare löper väldigt liten risk att smittas med covid-19, enligt ny rapport av Folkhälsomyndigheten.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Risken att lärare smittas med covid-19 är mindre än för andra yrkesgrupper, visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten. Rektorer löper störst risk bland dessa.
– Nu behöver arbetsgivare för skolledare agera snabbt. De måste undersöka hela arbetssituationen för skolans chefer och omedelbart åtgärda risker, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman är ordförande för Lärarförbundet Skolledare.

LÄS MER Skolan skulle ha öppet hus: ”Provocerande”

40 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Därmed har totalt 6 122 smittade avlidit i landet.

Barn under 19 år utgör fortfarande en liten andel av de som smittas, och det är väldigt sällsynt att de blir svårt sjuka, berättar statsepidemiolog Anders Tegnell.

Det innebär att lärare, förskollärare och barnskötare löper väldigt liten risk att smittas med covid-19, vilket bekräftas av ny data från Folkhälsomyndigheten.

– Den är inte högre än andra yrkesgrupper, snarare lägre, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Rektorer löper störst risk

Av skolpersonalen så är det rektorer som löper störst risk att smittas, enligt Folkhälsomyndigheten, eftersom de interagerar mest med vuxna.

LÄS MER:Det är fullständigt oacceptabelt – läs intervju med Ann-Charlotte Gavelin Rydman på Lärarförbundet här!

Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande för Lärarförbundet skolledare

Regioner uppger för Folkhälsomyndigheten att den smittspridning som skett på exempelvis skolor har varit mellan personalen. Smittsamhet mellan barn och vuxna är lägre.

Att fler andra länder som återigen skärper restriktionerna behåller skolorna öppna kan ses som ett kvitto på att barnen inte är drivande i smittspridningen, säger Tegnell.

LÄS MER Ny studie: Kan snoriga barn ge lärare skydd mot covid-19?

30 procent covid-19 på iva

Sammanlagt har 171 365 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

För närvarande vårdas 128 patienter med covid-19 i intensivvården. Det innebär att ungefär 30 procent av alla patienter på intensivvården nu är covid-19-patienter.

– Den nationella kapaciteten är god - 24 procent, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

12 regioner är fortsatt i normalläge och 9 regioner är i så kallat stabsläge eller förstärkningsläge.

– Tre utav de här nio är i förstärkningsläge, vilket är en nivå över stabsläge. Efter det följer katastrofläge, säger Johanna Sandwall och betonar senare:

– Vi har en betydligt bättre materiell utgångspunkt än vad vi hade i våras.

Även Anders Tegnell betonar att situationen är annorlunda än i våras, när han får frågan om Sverige är inne i en andra våg nu.

– Vi har en samhällsspridning i de allra flesta regioner i Sverige i dag. Det är en annan situation än vi hade våras då det var mer lokalt. Nu har vi en spridning i många regioner samtidigt vilket delvis är en orsak till att vi ser så pass höga siffror som vi ser, svarar Anders Tegnell.

LÄS ÄVEN

Krönika: Jag är lärare, inte snorpolis!

Sveriges bästa skolkommun 2020: Här hamnar din kommun i Lärarförbundets rankning