Lärarförbundet: Låt förskollärare och lärare coronatestas

Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand hoppas att förskollärare och lärare ska prioriteras i de utökade coronatesterna. Foto: Lärarförbundet, Colourbox
Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Lärarförbundet vill att förskollärare och lärare ska prioriteras när testningen av covid-19-smitta nu ska öka.
– Jag upplever att medlemstrycket är störst på förskolorna där man har svårast att följa övriga av folkhälsomyndighetens riktlinjer. En testning skulle där även kunna hjälpa till att dämpa oron för såväl vårdnadshavare som personal, säger hon.
 

I går kom det tragiska beskedet att en lärare i 60-års åldern har gått bort i covid-19 på Kågeskolan i Skellefteå.  Minst ett tiotal lärare av skolans närmare 80 anställda, är också smittade av covid-19-viruset.

Av de 60-tal lärare som provtagits under veckan hade 25 fått svar på fredagen och resten ska få svar i dag. Smittskyddsläkaren Gunilla Persson såg detta som en unik situation:

–  Vi har pratat med statsepidemiologen och de säger att det här verkar vara en unik händelse. Skolan är inte en arena för smittspridning, sa hon till Lärarnas tidning.

Gunilla Persson konstaterade också att en del av personalen på Kågeskolan kan ha blivit smittade på jobbet men även ute i samhället.

Förra veckan gick Folkhälsomyndigheten, FHM, och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ut på sin dagliga presskonferens och berättade att vårdpersonal, personal inom äldreomsorgen och arbetstagare inom samhällsbärande yrken ska testas i större omfattning för covid-19.

Socialstyrelsen har fått uppdraget att utöka testerna och väntar nu på beslut från Socialdepartementet.

Lärarförbundet anser att förskollärare och lärare borde stå i tur och vara prioriterade grupper vid testningen.

– Vi ser detta som en viktig del av flera åtgärder. Vi har också drivit att riskgrupper ska kunna utföra sitt arbete på distans eller få ersättning via smittskyddspenning, säger Johanna Jaara Åstrand.

Har ni fått något datum från Socialdepartementet kring hur snabbt det här skulle kunna komma igång?

– Nej i alla fall inte som har nått mig. Man har ju gått ut med att man ska öka kapaciteten och testa fler och där ser vi att det är viktigt att Lärarkåren ingår som en av andra samhällsviktiga funktioner. De skulle kunna vara en åtgärd för att kunna ha förskolor och skolor öppna, säger Johanna Jaara Åstrand.

Kan utesluta pollenallergi

Därmed konstaterar Lärarförbundet att förskollärare och lärare arbetar inom en samhällsviktig verksamhet som dessutom ska se till att annan samhällsviktig verksamhet kan fortgå.

– Självklart ska lärare som är sjuka vara hemma men för att de ska kunna avfärda symptom så behövs testningen. Nu kommer vi exempelvis in i en period med mycket pollenallergier. Symptom liknar de som Folkhälsomyndigheten anger för att anställda ska vara hemma. Därför säger vi att en testning som kan avfärda covid-19 om det rör sig om en pollenallergi är viktig för att vi ska kunna bemanna förskolor och skolor och kunna ha dem öppna, säger hon.

Som skäl till att skolor och förskolor hålls öppna i Sverige har Folkhälsomyndigheten bland annat gett som skäl att barn inte sprider i någon större omfattning och inte heller själva blir särskilt sjuka.

Men det finns en risk att anställda som arbetar inom förskola och skola smittas när de tar sig till arbetsplatser via lokaltrafik eller i kontakt med kollegor eller vårdnadshavare. Det visar inte minst situationen som nu uppstått på Kågeskolan.

– Det skulle därför vara bra för de anställda att veta om de är smittfria, säger hon.

”Huvudmännen behöver starkare stöd”

Johanna Jaara Åstrand säger att det inte alltid är lätt att efterleva de restriktioner som Folkhälsomyndigheten satt upp allmänt i samhället när man arbetar med barn och ungdomar. Hon efterlyser att Skolverket nu måste gå ut med tydligare direktiv hur skolhuvudmän ska kunna tolka Folkhälsomyndighetens allmänt skrivna riktlinjer. Hon tycker inte att Skolverket agerat tillräckligt proaktivt utan hänvisat tillbaka till Folkhälsomyndigheten.

– Här behöver både skolhuvudmännen och rektorerna ett starkare stöd. En hel del av de riktlinjer som Folkhälsomyndigheterna kommit med som gäller generellt i samhället går inte att följa till punkt och pricka i en skol- eller förskolemiljö eller fritidshem även om det görs många förändringar som exempelvis hämtning och lämning utomhus för att begränsa antalet vuxna i förskolans lokaler. Paletten är inte hur stor som helst så vi menar att vår myndighet, precis som Socialstyrelsen ger stöd inom vården för hur riktlinjerna ska tillämpas där, behöver hjälpa oss att tolka, anpassa och tillämpa riktlinjerna för våra verksamheter, säger Johanna Jaara Åstrand.