Tillhör riskgruppen – tvingas ändå tillbaka
Coronaviruset Om drygt en vecka går sjukskrivningen ut. Då måste förskolläraren Lis-Maj Eriksson gå tillbaka till jobbet – trots att hon har två kroniska sjukdomar. Om inte regeringens smittskyddspeng är klar tills dess.
Läs också: Därför dröjer regeringens riskgrupps-ersättning
Två gånger årligen drabbas Lis-Maj Eriksson av luftvägsinfektioner, som ibland leder till lunginflammation. Hon har bronkiekstasier, förändringar i luftvägarna, och en reumatisk sjukdom – och en infektion med covid-19 kan bli riktigt farlig.
– Kanske är det som en vanlig lunginflammation fast fem gånger värre. Någon gång när jag varit orolig har jag sagt till min man att han måste ringa ambulans om jag får svårt att andas, säger hon.
Socialstyrelsen har presenterat en preliminär lista över riskgrupper som skulle kunna komma ifråga för smittskyddspeng, det vill säga ersättning för den som är hemma eftersom det vore farligt att bli coronasmittad. Men beslutet från socialdepartementet dröjer.
– Vi tycker att det har tagit alldeles för lång tid att få ett beslut på bordet. Det är jättemånga medlemmar som kommer i kläm. Vi får samtal och mejl varje dag, från oroliga medlemmar som befinner sig i limbo. Skärpning, säger jag. Vi befinner oss i en pandemi, och vi kräver ett beslut omgående, säger Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande.
”Skulle helst vara på jobbet”
Lis-Maj Eriksson säger att hon klarar sig ekonomiskt, även om det kommer att bli fråga om längre frånvaro. Hon är gift, maken pensionerad, och hon är inte ensam.
– Men det är lite psykiskt påfrestande att vara hemma. Jag skulle helst vara på jobbet. Det är där jag har tankarna, hos kollegerna som får högre arbetsbelastning. Och jag saknar barnen. Femton slutar för att börja i förskoleklass. Man vill att övergången ska bli bra, säger hon.
Ungefär 200 000 människor befinner sig i samma situation som hon, enligt Socialstyrelsens beräkningar. De är i arbetsför ålder, men tillhör någon av riskgrupperna.
– Det här är lärare som helst av allt vill jobba, men inte riskera sitt liv. Det finns en enorm oro, och eftersom ersättningen inte är löst läggs det på en ekonomisk stress. Samtidigt som de har dåligt samvete över kollegerna som jobbar med för lite personal, säger Johanna Jaara Åstrand.
Gunilla Persson är smittskyddsläkare i region Västerbotten. Hon menar att det generellt är knepigt att arbeta i förskolan för den som tillhör en riskgrupp.
– Förskollärare utsätts för infektioner hela tiden. Det är ett svårt yrkesval om man har en immundefekt eller KOL, till exempel. I förskolegrupper finns bakterier och virus hela tiden. Sådant som barn bär på hela tiden utan att känna av. Det har vi känt till länge. Får man en immundefekt kan det vara svårt att jobba kvar, och det är inte lättare nu, säger Gunilla Persson.
Väntar på beslut
Och visst har Lis-Maj Eriksson funderat på att byta jobb, efter 30 år som förskollärare. Kanske skulle hon forska? Och sen bli lärare vid pedagogiska institutionen i Göteborg? Det har inte blivit av.
– Varje gång jag är på lungmedicinska kliniken säger läkaren att ”ja du Lis-Maj, du har inte det optimala yrket för dina lungor”. Men jag älskar mitt jobb. Ibland tänker jag att jag ska jobba med äldre barn. Men det finns inga jobb här. Trots att det är brist på förskollärare. Jag tror att det handlar om att Göteborg ska få sin budget i balans. Och jag är inte beredd att byta kommun, säger hon.
Enligt uppgifter från Socialdepartementet arbetar regeringen för fullt med bidraget. Nu väntar Lis-Maj Eriksson på regeringens beslut. Och i värsta fall får hon gå tillbaka till jobbet, även om pandemin fortsätter att breda ut sig över Göteborg.