Harriet Wallberg: Därför dröjer covid-testerna för lärargrupper

”Decentraliseringen har legat oss i fatet”, säger Harriet Wallberg, regeringens särskilda samordnare för covid-19-tester.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Lärare står näst på tur när det är dags att öka antalet covidtest. Än är det dock långt kvar till 100 000 test i veckan.
– Decentraliseringen har legat oss i fatet, säger regeringens särskilda samordnare Harriet Wallberg.

Målet är 100 000 i veckan. Förra veckan testades en tredjedel.
Fortfarande går det långsamt för regionerna att börja beta av den tredje kategorin på MSB:s prioriteringslista – där bland annat förskollärare, lärare och lärare vid fritidshem ingår.

– Det är en jätteviktig och bred grupp. Rekommendationerna hittills från Folkhälsomyndigheten är att har man minsta symptom ska man vara hemma tills de har försvunnit, och ett par dagar till. Det kan bli ganska många dagar. Nu är tanken i stället att man ska kunna testa sig. Är det negativt kan man gå tillbaka till jobbet, när man mår tillräckligt bra, säger Harriet Wallberg, professor vid Karolinska institutet och regeringens särskilda covidtest-samordnare.

Att det fortfarande går långsamt att uppfylla regeringens testmål och inkludera fler yrkesgrupper beror på flera saker, säger hon.

– Det är en blandning av flaskhalsar. En flaskhals är logistiken runt själva testandet. Egentester, att man tar provet själv, verkar fungera mycket effektivare. Då kommer man snabbare fram, man behöver inte ha så mycket skyddsutrustning och annan vårdpersonal. En annan faktor är ekonomiska frågor och otydlighet vad som gäller, säger hon, till Läraren.se.

En annan fråga är det regionala självstyret.

­– Det ligger oss i fatet. Decentraliseringen gör det svårt för staten att gå ut och peka med hela handen.

I samband med att regeringen förberedde för en eventuell stängning av grundskolan, finns en prioriteringslista över samhällsviktiga yrkesgrupper. Där är lärare med. Det är på denna lista som Folkhälsomyndigheten baserar sina testrekommendationer.

– Listan finns där, men regionerna ser olika ut. I storstadsregioner med stora sjukhus finns det mycket blåljuspersonal som behöver testas, i mindre regioner kan det vara en fråga om att transportpersonal blir mycket viktigare. Det är olika utmaningar för olika regioner och man kan inte dra Sverige över en kam.

Det viktiga är att man kommer igång, säger Harriet Wallberg.
Enligt Harriet Wallberg är flera regioner på gång med tester av grupp 3, men ännu inte av lärare.

Om man är lärare som vill testa sig, vilken region ska man bo i?
– Det kan jag inte säga. Men har man symptom som överensstämmer med covid-19 och uppsöker en vårdcentral så ska man få testas. Är du lärare och har symptom är det till vårdcentralen du ska vända dig, innan den tredje testgruppen är i full gång, säger Harriet Wallberg.