I Gävle får lärarna tre dagar covid-ledigt

Gävle kommun ville ge sina medarbetare lite extra återhämtning under pandemiåret. En satsning som kommer ge tillbaka tror Therese Metz (Mp), ordförande i kommunstyrelsens arbetsgivarutskott.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Gävle kommun ger lärarna tre dagars ledighet i kompensation för slitet under covid-året.
– Det är en fin gest. Men det är inte bara enkelt, säger Anna Söderlund, ordförande för Lärarförbundet i Gävle.

LÄSTIPS Covid-bonus eller inte – så gör de 22 största huvudmännen

Medlemmarna är slitna. Det säger Anna Söderlund, Lärarförbundets ordförande i Gävle.

Anna Söderlund, Lärarförbundet Gävle.

Lärare får skäll

– Man kan inte följa restriktionerna så bra som man skulle vilja. Även med äldre elever. I förskolan blir det gnissel från föräldrarna när lärarna ringer hem barn som har symptom – skäll och otrevligt bemötande, säger Anna Söderlund.

Läraren.se har tidigare visat att endast ett fåtal av landets 22 största arbetsgivare inom skolan väljer att kompensera medarbetarna för sitt arbete under pandemin under 2021, utanför det generella lönebidrag om 2 000 kronor som ingår i Skolavtal-21.

Detta trots att kommunernas ersättning från staten i kombination med minskade kostnader gör att huvudmännen befinner sig på grön kvist.

Gävle gör annorlunda. I december 2020 valde kommunen att ge samtliga anställda tre dagars covid-återhämtning, att plocka ut under 2021.

LÄSTIPS Här fick lärarna lyxig julgåva

– Att arbetsmiljön är påverkad är tydligt för oss, och därför tyckte vi att den bästa prioritering vi kunde göra är att se till att våra medarbetare får lite större möjligheter till extra återhämtning. Om vi satsar på våra medarbetare nu så tror vi också att vi kan komma lite bättre ur pandemin när den väl klingar av, säger Therese Metz (Mp), ordförande i kommunstyrelsens arbetsgivarutskott.

Käppar i hjulet

Samtidigt riskerar ledigheten att ställa till med problem ute i skolorna.

– Det blir ett vikariebekymmer. Och vi har redan bekymmer med vikarier. Till exempel för yrkeslärarna är det omöjligt att få in en vikarie – då blir det till att jobba extra innan man går på ledighet. Jag är inte otacksam, men det är inte enkelt att lösa det, säger Anna Söderlund.

LÄS ÄVEN
Stor covid-oro bland lärare
Arbetsmiljöverket granskar skolsmittan
Wiman: Vi får inte glömma att lärare utför magi
Nej till snabbtester av elever – FHM backar