Här blir skolöppningen på gymnasiet inte av
Coronaviruset
Regeringens kritiserade återöppning av gymnasieskolan blir inte av, på flera håll i landet. Men Stockholm gör annorlunda.
– Frustrerande med dubbla budskap, säger Lärarförbundets skyddsombud Olle de Vahl, efter att kommunen han arbetar i tvärvänt om närundervisning.
LÄSTIPS: Då dubbleras covidrisken visar ny rapport
Smittspridningen är stor i Stockholm – men de kommunala gymnasieskolorna planerar ändå att gå över till mer närundervisning efter påsklovet.
Det är rektor tillsammans med utbildningsförvaltningen i varje skola som fattar beslut.
– Distansundervisning kan bland annat bli aktuellt i en del klasser och på en del skolor om elever eller lärare behöver vara hemma för att de är sjuka eller för att vi till exempel behöver undvika trängsel, säger gymnasiedirektlren Joachim Håkansson, i ett mejlsvar.
Under torsdagen lämnade Folkhälsomyndigheten och utbildningsminister Anna Ekström (S) besked om att det inte blir någon förlängning av distansrekommendationerna för gymnasieskolan.
– Som ett aprilskämt, kommenterade Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand beslutet.
Här blir det ingen närundervisning
För flera regioner och kommuner är det dock inte aktuellt med någon återgång den 6 eller 12 april, då påsklovet är över.
LÄSTIPS: Tegnell: Skolsmittan gör ingen skillnad
I Västernorrland häver Örnsköldsvik rekommendationerna om att återgå till närundervisning – något som Lärarförbundet också krävt. Efter sportlovet undervisade lärare i fulla klassrum på gymnasiet.
Här struntade gymnasiechefen i FHM:s rekommendationer.
– Tittar man på Folkhälsomyndighetens rekommendationer så skriver de ”där det är möjligt”. Det finns inga skrivelser om hur långt avståndet ska vara, har Andreas K Johansson, tidigare sagt till Läraren.se.
Nu har kommunen svängt, men Lärarförbundets skyddsombud Olle de Vahl menar att de snabba vändningarna får lärarna att känna sig osäkra.
– Det känns inte tryggt med så dubbla besked. Från en dag till en annan övergår vi nu till fjärr, säger han.
LÄSTIPS: Gymnasielärarens förvirring total
Region Sörmland fortsätter att rekommendera 20-80 procents närundervisning fram till och med vecka 15.
Västra Götalandsregionen säger stopp fram till mitten av april, skriver SVT Väst.
– Är det något vi vet så är det hur viktig skolan är, men det är också viktigt med friska lärare, så att inte pandemin kommer till skolan, säger Anders Mases, vice ordförande på Lärarförbundet Borås till SVT.
Gävleborg har en stor spridning av den brittiska virusvarianten, och kommunerna Gävle och Sandviken har beslutat avvakta, skriver SVT Gävleborg.
Här blir det distans- och fjärrundervisning för både högstadium och gymnasium efter påsklovet.
I Umeå fortsätter delvis distansundervisning på gymnasiet fram till valborg.
– Pandemiläget gör att vi måste fortsätta med delvis distansundervisning. Om smittläget försämras har vi en dock en beredskap att övergå till distansundervisning på heltid, säger Ann-Christine Gradin, utbildningsdirektör på Umeå kommun, till SVT Västerbotten.
I Östersund har en tredjedel av eleverna på två av gymnasieskolorna distansundervisning, och så kommer det att fortsätta april ut.
– Vi ser att det finns en risk för smittspridning och trängsel om alla elever kommer tillbaka nu så vi kommer att fortsätta med den modell vi har haft under vintern, säger Mikael Cederberg, förbundsdirektör på Jämtlands gymnasieförbund, till SVT Jämtland.
Hans Boman, smittskyddsläkare i Västernorrland, om de nya direktiven:
– Jag känner mig inte så orolig för att de skall leda till kraftigt ökad allmän smittspridning.
LÄS ÄVEN
Därför väntar regioner med arbetsplatstestning