Gymnasieungdomar får covid-vaccineras

Anna Ekström och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson meddelade i dag att barn från 16 år kommer få vaccin mot corona.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Den rekommenderade åldersgränsen för vaccinering mot covid-19 sänks från 18 till 16 år. Det innebär att samtliga elever på gymnasieskolan omfattas, likaså vissa barn i grundskolan.

– Vi har tre skäl att vaccinera unga. För det första: vaccin skyddar individen mot sjukdom. 150 ungdomar och barn har behövt sjukhusvård. För det andra minskar det risken för smittspridning mellan ungdomar. För det tredje minskar det smittspridning till andra grupper i samhället, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under en pressträff.

Allvarliga symptom

Rekommendationen, som även gäller för barn från tolv år med vissa medicinska besvär, är ett led i att trycka ner smittan generellt och för att skydda särskilt sköra barn, inte bara för att få barn att gå tillbaka till skolan.

– När man är i åldrarna 16–17 år har vi sett i studier att man kan drabbas av allvarliga symptom, säger Johan Carlson som betonar att man inte ska vaccinera barn i onödan.

Vaccinationerna ska göras när regionerna vaccinerat alla vuxna och då man försäkrat sig om att vaccinet räcker.

Kampanj mot skeptiker

En möjlighet är att eleverna får gå iväg från undervisningen för att vaccinera sig, enligt utbildningsminister Anna Ekström.

– Under pandemin har skolans betydelse blivit klar för alla. Viktig för kunskapsinlärning, för att få vänner, där man växer, mognar, får tydliga rutiner och trygghet. Därför ska skolan vara det sista vi stänger och det första vi öppnar, säger utbildningsministern.

Men vaccinmotstånd bland föräldrar i socioekonomiskt utsatta grupper skulle kunna utgöra ett problem, enligt Johan Carlson.

– Vi kommer att bedriva kampanjer riktade till föräldrar och ungdomar i de områden där intresset för vaccin är sämre, säger han.

LÄS ÄVEN

Nytt steg mot ny organisering

Nya skollagarna som gäller från 1 juli

Wiman: Vi får dubbelt så mycket jobb – för samma lön

LISTA: Så hyllar lärarna sina elever inför sommarlovet