Glädjebesked till lärare – extra skydd mot nya omikron
Coronaviruset Trots att den nya, mer smittsamma omikronvarianten förväntas toppa i maj kan lärarna räkna med en stark skyddsfaktor utöver vaccin: eleverna.
LÄS ÄVEN: Så blev covid-strategin lärarnas ansvar
Just nu minskar antalet coviddrabbade, men i Folkhälsomyndighetens nya scenario för perioden 20 april till 20 juli skapar omikronvarianten BA.2 en smittotopp i mitten av maj.
Varianten beräknas vara 30 procent mer smittsam än föregångaren, som redan den orsakade kaos i skolmiljön. Samtidigt kommer mer glädjande besked. Nya siffror från FHM visar att en stor del barn och unga har antikroppar mot covid.
Så starkt är antikroppsskyddet
I den ovaccinerade gruppen mellan 0 och 11 år har 72 procent antikroppsskydd mot sjukdomen. Bland högstadieeleverna är siffran 94 procent och på gymnasiet 97 procent.
– Den höga antikroppsförekomsten hos barn och unga bidrar antagligen till att minska risken för smittspridning i skolmiljön. Men den viktigaste åtgärden är dock att vuxna i skolmiljön vaccinerar sig för att minska risken för allvarlig sjukdom vid eventuell smitta, säger avdelningschefen Sara Byfors.
De höga antikroppsnivåerna tros vara ett resultat både av den föregående omikronvågen och av vaccinationerna.
Mätningarna sker i blodprover som tagits i öppenvården i sju regioner, en enligt Sara Byfors vanlig metod som också går att applicera på befolkningen i stort.
– I den här undersökningen är proverna insamlade via laboratorier för klinisk immunologi, främst med frågeställning om glutenintolerans eller allergi, och provgivarna har alltså inte sökt vård med anledning misstänkt infektion. Under 2020 genomförde vi parallellt undersökningar med prover från blodgivare och fått resultat som överensstämt mycket väl med restprovsundersökningarna. Det styrker giltigheten i våra resultat, säger Sara Byfors.
Det tuffar också på med vaccinationerna bland barn i skolåldern.
Gruppen 12-15 år var trögstartad, nu har drygt 65 procent fått båda doserna. I åldern 16-17 har nära 80 procent fått en dos och 77 procent i åldersgruppen 18-29 har fått två doser.
LÄS ÄVEN: