Regeringen går strejkande lärare till mötes

Guislaine David (till vänster), generalsekreterare i fackförbundet Snuipp-FSU säger till AFP att hon nu hoppas att ”löftena förverkligas”. Till höger Catherine Nave-Bekhti, generalsekreterare i fackförbundet SGEN-CFDT.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Torsdagens lärarstrejk i Frankrike gav genast resultat.
Skolorna får ta in fler anställda och ny skyddsutrustning ska delas ut till personalen.

 

LÄS ÄVEN: Franska lärare i strejk: "Man låter smittan löpa i skolorna" 

De franska skolorna får snart förstärkning med omkring 8000 personer. De ska på olika sätt hjälpa personalen med att klara av den ökade arbetsbelastning som den aktuella smittspridningen medför.

Fem miljoner FFP2-skydd, alltså munskydd, ska också delas ut. Kravet på bättre utrustning har bland annat kommit från lärarna på förskolorna där eleverna inte använder munskydd.

Flera nationella prov skjuts dessutom på framtiden, och utbildningsministern har lovat att träffa facken varannan månad för att diskutera situationen på skolorna.

Det här är det omedelbara resultatet av gårdagens konflikt, där tusentals franska lärare gick ut i strejk. Även om det råder delade meningar om hur många som egentligen deltog i strejken uppfattades den som ett tydligt uttryck för att missnöjet är utbrett hos skolpersonalen, både mot covidhanteringen och med utbildningsministern Jean-Michel Blanquer.

Lugnare stämning

Enligt facken strejkade 75 procent av de anställda på låg- och mellanstadiet, och 62 procent på högstadier och gymnasier, medan utbildningsdepartementets siffror var lägre, 38,5 respektive 23,7 procent.

Efter ett långvarigt möte mellan regeringen och facken på torsdagskvällen, tycks den uppretade stämningen ha lagt sig något. Åtminstone tills vidare.

Guislaine David i Snuipp-FSU säger till AFP att hon nu hoppas att ”löftena förverkligas”.

Catherine Nave-Bekhti i i SGEN-CFDT säger i radiokanalen France Info att regeringens löften är lovande, men att ”Det är synd att vi ska behöva strejka för att få igenom krav som vi har ställt sedan flera månader.”

Utbildningsministern Jean-Michel Blanquer, som knappast är känd för att uttrycka sig med silvervantar, har å sin sida erkänt att han har begått vissa misstag.

Regeringen har all anledning att försöka dämpa missnöjet på skolorna. I april är det presidentval i Frankrike.