Föräldrar lämnar hostiga och snoriga barn i förskolan

Coronaviruset
Låt riskgrupper stanna hemma med ersättning. Det kravet ställer Lärarförbundet på regeringen, eftersom Folkhälsomyndighetens direktiv inte funkar i förskolan.
– Kan vi inte upprätthålla god arbetsmiljö måste vi stänga, säger Johanna Jaara Åstrand.
”Det känns som om de offrar oss för samhällsekonomin”. Det säger en förskollärare som Lärarnas tidning har pratat med.
Hon bekräftar att det är omöjligt att arbeta med barn och samtidigt följa de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger resten av samhället. Omöjligt att hålla distans till små som är ledsna, vill höra saga, eller behöver hjälp med matning.
Det gör det svårt för förskollärare, lärare i fritidshem och i skolans lägre årskurser som tillhör någon av corona-riskgrupperna och som är oroliga att smittas av sjuka barn eller föräldrar.
Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet, säger att de följer Folkhälsomyndighetens råd – men att om fler och fler insjuknar i covid-19 så blir det fråga om att stänga verksamheten.
– Vi får signaler om att basala hygienartiklar saknas. Det är brist på tvål, det är brist på engångshanddukar, det är brist på engångshandskar. Samtidigt får vi starka signaler om att föräldrar inte hörsammar Folkhälsoinstitutets riktlinjer, utan lämnar sina snoriga och hostiga barn på förskolan. Det är ett jättestort problem när förskollärare måste agera vakter och stå och mota barn i dörren. Det här har vi lyft till såväl arbetsgivare som regeringen, det måste fungera om vi ska kunna hålla förskolorna öppna, säger Johanna Jaara Åstrand.
Eftersom riskgrupper uppmanas att isolera sig, kräver Lärarförbundet att de med sjukdomar som placerat dem i riskgrupper ska kunna stanna hemma med ersättning.
Förskola och grundskola ska fortsatt hålla öppet för att vårdnadshavare med samhällsviktiga yrken ska kunna gå till jobbet. Därför vill Lärarförbundet också se råd och stöd från Skolverket till huvudmän och anställda om hur Folkhälsomyndighetens riktlinjer ska tillämpas på förskola, fritidshem och skola.
– Nu får vi verkligen ett erkännande för hur extremt viktig förskolan är, både för barnens och samhällets utveckling. Vi måste lita på Folkhälsomyndigheten när det gäller öppna förskolor och skolor – men är det så att vi inte kan upprätthålla en bra arbetsmiljö, eller om situationen leder till att smittspridningen förvärras så kan vi ju inte fortsätta med verksamheten. Det finns det lagstöd för, både för enskilda huvudmän och för ett nationellt agerande om så krävs, säger hon.
Lärarnas tidning söker regeringsrepresentanter för en kommentar om frågan om ersättning till riskgrupper.