FHM:s tydliga besked: Så väl funkar vaccinet

FHM:s siffror visar att det är stor skillnad i covid-sjukdom bland vaccinerade och icke-vaccinerade högstadie- och gymnasieungdomar.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

De konstaterade covid-fallen bland barn och unga minskar efter höstlovet – men utvecklingen i grannländerna kan ändra på den bilden.
– Just nu är det inte aktuellt att säga att man ska undvika samlingar, säger Sara Byfors, FHM.

LÄSTIPS: Tegnells svar på lärarnas kritik – eleverna väger tyngre

Grannländerna Norge och Danmark ser en kraftig ökning av antalet covidsmittade.

Men i Sverige minskar andelen efter höstlovet, något som kan bero på minskad provtagning under ledigheten, enligt FHM:s enhetschef Sara Byfors.

Så ser FHM på skolrestriktioner

Fortfarande är en stor majoritet av eleverna mellan 12-15 år ovaccinerade, andelen som tagit sin första covid-spruta närmar sig 40 procent.

– Vi ser inte att det är aktuellt just nu att säga att man inte ska ha samlingar eller göra på ett annat sätt än vad man gjort i början av höstterminen. Smittskyddsläkarna och skolorna har de verktygslådor de behöver, säger hon till Läraren.se.

– Smittskyddsläkarna kan bedöma hur mycket testning som behöver ske när man har fall i en klass. Vi har ju också i Västmanland gett möjlighet att rekommendera distansundervisning i preventivt syfte, men det vill vi helst undvika. Men den möjligheten finns också, säger Sara Byfors.

FHM skriver också i sin rapport Vaccination av vuxna och ungdomar mot covid-19 skyddar även barn och unga att den viktigaste åtgärden för att skydda barn är att vaccinera vuxna.

I USA har FDA, det amerikanska läkemedelsverket, godkänt Pfizer Biontechs vaccin för barn från fem år. Men i Europa finns inget sådant godkännande.

– Det är Läkemedelsverket som hanterar själva godkännandet. Blir det godkänt får vi titta på risk-nyttabalansen hos de yngre barnen och är nyttan större än riskerna så är det klart att vi kan rekommendera där också. Men där är vi inte, det finns inget godkännande i EU, säger Sara Byfors.

Så många blir sjuka trots vaccin

FHM:s siffror visar också att det är stor skillnad i covid-sjukdom bland vaccinerade och icke-vaccinerade högstadie- och gymnasieungdomar.

De bekräftade fallen bland vaccinerade har sjunkit ordentligt sedan sommaren, för att i princip plana ut under 25 fall per 100 000 personer.

– Man kan också se att i åldersgruppen 16-19 som haft möjlighet att vaccinera sig under lång tid så är incidensen extremt låt, säger Sara Byfors under torsdagens presskonferens.

MER LÄSNING:
Skolinspektionen granskar corona-restriktioner
Tegnell: Lärare och förskollärare under lupp för smitta
Ny stor studie: Barn sprider inte coronaviruset