Därför vill FHM inte covid-stänga högstadiet
Coronaviruset
Trots att smittspridningen ökar på högstadiet är det inte aktuellt med covid-stängning.
– Där måste regionen, kommunen eller de enskilda skolorna ta kloka beslut, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
Umeå övergår till distansundervisning och Göteborg stänger skolan två dagar före planerad julavslutning. I Folkhälsomyndighetens rapport för vecka 48 framgår att smittan i åldersgruppen 10-14 år ökar kraftigt.
LÄSTIPS: SVÅRT VETA VART SMITTAN KOMMER IFRÅN
”Det känns som att jag och mina kollegor i grundskolan offras på samhällets altare. Ingen del av vår arbetsdag är smittsäker. Vi som jobbar på högstadiet undervisar tonåringar som lever sina liv som vanligt. Vi kan omöjligt värja oss. Och vi blir sjuka, en efter en”, skriver Lärarens krönikör Maria Wiman.
Men hennes krav på stängning får inget gehör hos Folkhälsomyndigheten.
”Lägg riskerna i vågskålen”
– Just nu har vi inga indikationer på att det finns ett behov i hela landet, där måste regionen, kommunen eller de enskilda skolorna ta ett klokt beslut och lägga i vågskålen riskerna att ha öppet och riskerna med att övergå till distansundervisning. Vi ser inte att det är aktuellt på nationell nivå att lägga en sådan rekommendation, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
Därmed är det upp till regionernas smittskyddsansvariga, och huvudmän och rektorer att avgöra om det är läge att stänga skolporten och gå digitalt.
Som i region Södermanland, där Djurgårdsskolan stängde under tre dagar för att säkra verksamheten.
”Finns grundskolor där det fungerar”
– Jag tycker inte att man kan säga att ”nu ska det vara öppet, det spelar ingen roll om folk får sjukdomar”. Det är ingen acceptabel människosyn. Uppenbarligen finns det grundskolor där det fungerar, jag kan inte säga varför de inte har smittspridning. Sen verkar det vara många som har stora problem. Och har man stora problem är det klokare att hålla stängt i sju dagar, säger regionens smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.
– Beslutet tas bäst nära där man har överblick över hur situationen är, säger Karin Tegmark Wisell, till Läraren.se.