FHM: Då kommer besked om barnvaccin

Vaccination av 12-15-åringar inget lätt beslut enligt Anders Tegnell.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Skolstarten ökar smittspridningen bland unga – och Svenska barnläkarföreningen och Kungliga vetenskapsakademin rekommenderar nu vaccination av 12-15-åringar. Folkhälsomyndigheten fortsätter att avvakta.
– Det är inget lätt beslut att ta, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog.

LÄSTIPS: Så agerar regionerna på skolutbrotten

På Iggesunds skola i Hudiksvall pågår ett covid-utbrott, och samtliga elever i årskurs 9 är testade. 64 elever testades, 7 är positiva hittills och smittskyddsläkare Shah Jalal väntar provsvar på 10.

– Vi har haft några små utbrott kopplade till skolan, säger han.

Väntan pågår också på beslut från FHM om 12-15-åringarna ska vaccineras.

– Diskussionen pågår och vi hoppas på besked inom de närmaste veckorna, säger Shah Jalal.

Shah Jalal, smittskyddsläkare Gävleborg.

LÄSTIPS: Därför blir det inget barnvaccin

Svenska barnläkare säger ja till vaccin

Svenska barnläkarföreningen har tagit ställning i vaccinfrågan, och rekommenderar nu att 12-15-åringar får covidsprutorna, precis som i Finland, Danmark, Norge och Tyskland.

Barnläkarna nämner att den amerikanska studie som inkluderar 9 miljoner barn inte visat några allvarliga korttidsbiverkningar av vaccinet. Fallen med hjärtmuskelinflammation hos främst pojkar går inte med säkerhet att knyta till vaccinet.

Och pekar samtidigt på att skolan är viktig för barns hälsa.

Men FHM står kvar.

Då kommer besked

– Det är en jättesvår fråga, och vi konsulterar fortfarande olika grupper. Bland annat ska vi träffa Statens medicinetiska råd i nästa vecka. Vår plan är att försöka få till ett beslut nästa vecka eller veckan efter det, säger Anders Tegnell, till Läraren.se.

Med tanke på att du säger att skolan är en av de viktigaste skyddsfaktorerna för barn och barns hälsa, varför dröjer det så?

– För att det inte är uppenbart vinsten överväger ur deras perspektiv. Storbritannien gick nyligen ut och sa att de är tveksamma till nyttan, tunga myndigheter i Tyskland säger att det är en svår fråga. Att många länder har startat ska man inte tolka som att det är ett väldigt lätt beslut att ta. Balansen är inte tydlig åt ena eller andra hållet, säger Anders Tegnell.

Att det kommer ett besked, ska man tolka det som att det blir ett ”ja”?

– Nej det ska man inte.

Folkhälsomyndigheten annonserade också under torsdagen att de rekommenderar restriktioner för ovaccinerade personer över 16 år.

I dagsläget är det inga specifika sådana planerade för skolan.

– Inte spontant. Det gäller att skolorna ska vara öppna och barn ska kunna komma till skolan.

Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet, låter experterna ta ställning i frågan.

– Jag konstaterar att många andra länder landat i att vaccinera 12-15-åringar, och att smittan mest troligt kommer att fortsätta spridas bland ovaccinerade elever. Vilket ställer fortsatta krav på arbetsgivarna att vidta skyddsåtgärder, säger Johanna Jaara Åstrand.

Låg täckning på gymnasiet

Fortfarande är vaccintäckningen bland ungdomar i gymnasieåldern låg, kring 40 procent.

– Vi har en hel del kvar att göra. Men jag tror inte att man ska titta för mycket på 16-17-åringarna, det är ännu väldigt tidigt, säger Anders Tegnell.

LÄS ÄVEN

Gymnasielärarna med flest ovaccinerade elever
Kritiken: Oklara besked om barnvaccin