Experterna: ”Därför ska skolorna vara öppna”

Ali Mirazimi, Agnes Wold och Matti Sällberg är medicinska experter inom olika områden.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Lärare är oroliga för att bli smittade själva och bidra till samhällssmittan när skolorna öppnar under omikron-vågen. Läraren.se ber experterna reda ut om skolstängningar, barnvaccin, munskydd – och hopp.

LÄSTIPS: Lärare om corona-kaoset: ”Har misskötts under hela pandemin”

Omikron gör smittan rekordhög, men trots det öppnar skolorna igen precis efter jullovet. Åtgärden skapar oro bland lärarna och debattörer från både nedstängningssidan och de som ställer sig emot restriktionerna gör det stundtals svårt att sålla fram fakta. En stor del av den tillgängliga forskningen om covid-19 och skolan handlar dessutom om en tidigare fas av pandemin, innan delta och omikron.

Så vad säger forskarna?

Detta vet vi om omikron

– Jättelite. I stort sett alla delar av världen ser man jättestor spridning. Det är mer smittsamt. Och med mycket virus i samhället blir ett större antal barn smittade. Om det är för att omikron drabbar barn mer än delta gjorde, det är för tidigt att säga, säger Ali Mirazimi, adjungerad professor i mikrobiologi vid Karolinska institutet.

Agnes Wold, professor i klinisk bakterologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, tycker inte att den senaste virusvarianten är en anledning att övergå till distansundervisning.

– Omikron är så smittsam att inget samhälle kommer att klara sig ifrån den, oavsett vad man gör. Man kan försöka göra förloppet lite långsammare för att slippa få så stor påfrestning som möjligt på väldigt kort tid, vilket man också gör med uppmaningar att arbeta hemma och inte delta i stora sociala sammanhang, säger hon.

Ali Mirazimi förklarar varför nedstängningar inte hjälper på sikt.

– För att viruset ska försvinna ska du stänga ner väldigt länge, flera veckor. Men så fort du öppnar så kommer det tillbaka. De extrema åtgärderna fungerar inte mot viruset. Visst, vi kan stänga alla skolor. Inga barn blir smittade. Men så fort du öppnar och har viruset i samhället så kommer det tillbaka, säger han.

Så påverkar distansundervisning barnen

Folkhälsomyndighetens och regeringens ståndpunkt är att skolan ska ”vara det sista vi stänger”. De hänvisar till forskning om att fjärrundervisning är sämre och att inte få gå till skolan till och med kan vara skadligt.

Caroline Hall, docent i nationalekonomi.

Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) har i sin rapport ”Barn och unga under corona” sammanställt kunskapsläget. De bästa studierna är enligt rapporten gjorda på äldre studenter, men går att applicera även på yngre elever enligt Caroline Hall, docent i nationalekonomi.

– Jag håller med Folkhälsomyndighetens bedömning utifrån den forskning jag läst. På universitetsnivå ser man att det går sämre med distansundervisning, och det är troligt att det är ännu svårare för yngre barn. Med yngre blir det också viktigare vilken utbildning föräldrarna har, säger Caroline Hall.

Sedan december 2021 rekommenderar ECDC, den europeiska motsvarigheten till FHM, att ge vaccin även till gruppen 5-12 år.

Men det är en svår politisk och etisk fråga. De flesta barn drabbas inte allvarligt, och det är inte säkert att nyttan för varje individuellt barn överstiger riskerna med en vaccination.

Så funkar barn-vaccin mot smittspridning

Matti Sällberg är professor i biomedicinsk analys vid Karolinska institutet.

– Ser man fler barn dyka upp på akuten eller med allvarlig sjukdom, då tror jag man börjar. Jag tror att det kan trycka ner smittan ganska bra. Barn har väldigt bra immunförsvar och svarar väl på vaccin, säger han.

Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska institutet.

Och i den politiska striden om munskydd eller inte, tycker han att de fyller en funktion för vuxna. Dock inte lika tydlig för barn.

– Tyvärr, vi har alla sett barn springa omkring med munskydd. Med de som är upp till sex, sju eller åtta år, så far det upp och ner och kladdas. Om vuxna har svårt att hantera munskydd är det inte i närheten av hur svårt det är med barn, och det är mycket svårt att se hur det skulle fungera för yngre barn, säger Matti Sällberg.

Än går det inte att förklara omikron mindre allvarlig än sina föregångare, säger Ali Mirazimi.

Då blir läget mer normalt

Men han ger ändå hopp.

– Om vi jämför i år med förra året så ser vi jättestor skillnad i restriktioner, antal dödsfall och belastningen på sjukvården. Nästa år kanske sjukdomen dyker upp igen men det kommer inte alls att vara i närheten av vad det är nu. Och redan 2022 kommer problematiken vara borta när vi kommer till sommaren, säger han.

LÄS ÄVEN:

Lärare om corona-kaoset: ”Har misskötts under hela pandemin”

Ny rapport: Så stor covid-risk löper lärare

Wiman: Skolan är inte en trygg plats